Δεν είναι λίγοι οι μαραθωνοδρόμοι που προτιμούν να κυνηγήσουν τους στόχους τους την άνοιξη. Ο ελληνικός χειμώνας είναι ιδιαίτερα ήπιος (ειδικά φέτος δεν μπορούμε να πούμε ότι νιώσαμε και στο πετσί μας το κρύο) και η προετοιμασία είναι πιο εύκολη από την καλοκαιρινή ενόψει του Αυθεντικού Μαραθωνίου τον Νοέμβριο. Και μπορεί η Κλασική να έχει την αίγλη και τις συμμετοχές, οι ανοιξιάτικες επιλογές για κάποιον που θέλει να τρέξει Μαραθώνιο μέσα στα σύνορα της Ελλάδας είναι πολύ περισσότερες, πιο δροσερές από άποψη καιρού και στην πλειονότητά τους πιο εύκολες από άποψη διαδρομής: τρεις στην Πελοπόννησο, ένας στη Μακεδονία και δύο νησιωτικοί, στην Κρήτη και τη Ρόδο. Το σύνολο των συμμετεχόντων είναι μικρό σε σχέση με τον Αυθεντικό (σε κάποιους αγώνες μετέχουν λίγες δεκάδες μαραθωνοδρόμοι), μα χιλιάδες ακόμη θα αγωνιστούν σε κάποιες από τις μικρότερες κούρσες που θα συμπληρώνουν τις διοργανώσεις των Μαραθωνίων. Ας κάνουμε όμως μία μικρή περιήγηση στους έξι Μαραθωνίους που έρχονται με την άνοιξη.
Το Ναύπλιο πάντα ανοίγει τον χορό των ανοιξιάτικων Μαραθωνίων αμέσως μόλις μπει ο Μάρτης. Ο 5ος Μαραθώνιος της πόλης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου. Οι συμμετοχές κάθε χρόνο είναι σταθερές και η κοντινή απόσταση της πόλης από την Αθήνα ευνοεί ακόμη και όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν αυθημερόν. Η διαδρομή είναι σχετικά επίπεδη και φιλική στο κοινό και κάθε χρόνο οι διοργανωτές προσπαθούν να την κάνουν ακόμη πιο ελκυστική.
Από την Πέλλα ώς τον Λευκό Πύργο
Τα 13 του κλείνει φέτος ο «Μεγαλέκος», όπως αποκαλούν οι βετεράνοι δρομείς χαϊδευτικά τον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης Μέγας Αλέξανδρος που προγραμματίζεται για την Πρωταπριλιά. Χάρη στην εύκολη διαδρομή με την ελαφρά κατωφέρεια, τα θέλγητρα της Θεσσαλονίκης και τη θέση της στη Βόρεια Ελλάδα που μειώνει τις πιθανότητες να κάνει ζέστη την ημέρα του αγώνα, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς δρομείς. Θα μπορούσε βέβαια να τα πάει και καλύτερα.
Από την Ηλιδα στην Ολυμπία
Πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά στον τόπο όπου γεννήθηκε το ολυμπιακό πνεύμα. Ο Μαραθώνος Ολυμπίας ξεκινά από την αρχαία Ηλιδα (Αμαλιάδα), τερματίζει στο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας και είναι αφιερωμένος στον πρώτο νικητή Μαραθωνίου της Ιστορίας, τον Χαρίλαο Βασιλάκο. Φέτος η ημερομηνία διεξαγωγής του συμπίπτει με αυτήν της Θεσσαλονίκης, όμως στοχεύει σε διαφορετικού τύπου δρομείς, καθώς εδώ η διαδρομή είναι σαφώς πιο απαιτητική. Διακαής πόθος διοργανωτών και των συμμετεχόντων είναι ο τερματισμός να γίνεται μέσα στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Κάτι τέτοιο θα δώσει δυνατό κίνητρο για πολύ περισσότερες συμμετοχές.
Στο Νησί της Πελοποννήσου
Ο Μαραθώνιος της Μεσσήνης είναι από τους πιο παλιούς στην Ελλάδα. Η 13η διοργάνωση προγραμματίζεται στις 18 Μαρτίου. Είναι γνωστή για το οικογενειακό της κλίμα, την επίπεδη και ερημική διαδρομή της, αλλά και την υγρασία της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, οι πιστοί οπαδοί της ανανεώνουν το ραντεβού τους με το Νησί κάθε χρόνο.
Με σύμβολο τον Μινωίτη
Ο 3ος Μαραθώνιος Κρήτης δίνει ραντεβού στα Χανιά την Κυριακή του Θωμά 15 Απριλίου. Το δρομικό κίνημα δυναμώνει στη Μεγαλόνησο και έτσι, χάρη στη συμμετοχή ως επί το πλείστον ντόπιων δρομέων, ο αγώνας είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής την άνοιξη. Η διαδρομή δεν είναι και εντελώς επίπεδη και ενδεχόμενος αέρας ίσως δυσκολέψει τους επίδοξους μαραθωνοδρόμους.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το τρέξιμο
Ο Roads to Rhodes Marathon διοργανώνεται φέτος για πέμπτη χρονιά. Το «Τρέχω» πέρσι τον έτρεξε και μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι είναι από τους πιο καλοστημένους αγώνες. Φέτος διοργανώνεται στις 29 Απριλίου. Η ζέστη θα είναι πλέον αισθητή, όμως η χρονική απόσταση που τον χωρίζει από τους περισσότερους ελληνικούς ανοιξιάτικους μαραθώνιους δίνει άνετα την ευκαιρία σε κάποιον δρομέα να επιχειρήσει ένα νταμπλ. Η διαδρομή είναι εξ ολοκλήρου επίπεδη, πανέμορφη και παραθαλάσσια, η πόλη της Ρόδου υπέροχη και οι διοργανωτές ετοιμάζουν πακέτα προσφορών.