Υπερβολική χαρά και μηδενισμός, σαρκασμός και ευγένεια, έρωτας και μοναξιά, ζωή και θάνατος, σκοτάδι και φως. Ανησυχίες και διερωτήσεις μέσα από την κυκλοθυμική διάθεση που η Kat –κατά κόσμον Κατερίνα Παπαχρήστου –διατυπώνει στο νέο της άλμπουμ με τον τίτλο «The Light», που κυκλοφορεί με τους Tango With Lions. Οι αποχρώσεις αυτής της πορείας καταγράφονται μέσα από εννέα κομμάτια διαφορετικά μεταξύ τους σε ύφος. Είναι αυτό ανακουφιστικό για την ερμηνεύτρια; «Ενιωσα πως εκφράζει όλη τη συναισθηματική πορεία των πέντε τελευταίων ετών που οδήγησαν στη σύνθεσή του. Στο “The Light” έρχομαι αντιμέτωπη με υπαρξιακές ανησυχίες, σ’ ένα πρωτόγνωρα ουσιαστικό για μένα επίπεδο». Αυτή είναι η «κλωστή» που ενώνει τις μελωδίες με τους στίχους. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο και τις παγίδες που μπορεί να στήσει για έναν καλλιτέχνη η Kat εξηγεί: «Για να δημιουργήσει κανείς κάτι που πραγματικά τον αντιπροσωπεύει, ο χρόνος δεν έχει περίγραμμα. Μπορεί να δημιουργηθεί κάτι σε πέντε μήνες ή σε πέντε χρόνια και δεν θα ήθελα να επικοινωνώ τη μουσική μου στο κοινό αν δεν είναι κάτι πραγματικά αληθινό. Ανασφάλεια θα αισθανόμουν σε κάθε αντίθετη περίπτωση».
Κέρδη και απώλειες καταμετρούνται μέσα από το φίλτρο της καλλιτεχνικής ανάγκης. «Η απουσία είναι κάτι σχετικό. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα δισκογραφικής αναμονής εμφανιστήκαμε σε λίγα και όμορφα events που προσέφεραν και σε εμάς και στο κοινό μια αίσθηση εξέλιξης και σεβασμού προς αυτό που κάνουμε, καθώς επίσης φροντίζαμε να παρουσιάζουμε και να δοκιμάζουμε σιγά σιγά live το νέο υλικό που ετοιμαζόταν. Αυτό πιθανότατα είναι ωφέλιμο».
ΑΓΓΛΟΦΩΝΕΣ ΜΠΑΝΤΕΣ. Η απήχηση της αγγλόφωνης σκηνής συνδέεται με το γεγονός ότι έχουμε πια περισσότερες επιρροές; «Δεν είναι κάτι τόσο πρόσφατο αυτό. Οι επιρροές και η απήχηση κατά τη γνώμη μου δεν συνδέονται. Η απήχηση ενισχύεται από άλλους παράγοντες. Υπήρχαν ελληνικές αγγλόφωνες μπάντες από τη δεκαετία του 1960 ήδη. Στο πέρασμα των δεκαετιών αυξήθηκαν βέβαια και πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα περισσότερες αξιόλογες αγγλόφωνες μουσικές. Και κάνουν την παρουσία τους αισθητή, περισσότερο από παλιά, χάρη στο Διαδίκτυο και την εκτεταμένη χρήση του. Η δυτική μουσική κυριαρχεί». Δεν υπάρχουν αξιόλογες δουλειές «εξ ανατολάς» ή το χρήμα είναι η δύναμη της τέχνης –το καλό μάρκετινγκ;
«Το δυτικότροπο songwriting αποτελεί μεγάλο και επιτυχημένο μέρος της παγκόσμιας δισκογραφίας στις μέρες μας και υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες σ’ αυτό το είδος απ’ όλα τα σημεία του πλανήτη. Και “εξ ανατολάς” βέβαια. Το χρήμα ανέκαθεν ήταν μεγάλη δύναμη σε όλους τους τομείς και σε όλες τις μορφές τέχνης επίσης. Ομως όσο καλό και να είναι το μάρκετινγκ, η ποιότητα και η πρόθεση της πρώτης ύλης είναι οι πιο ουσιαστικές δυνάμεις και οι παράμετροι που καθορίζουν την αντοχή τής εκάστοτε καλλιτεχνικής δημιουργίας στον χρόνο».
Kat (Κατερίνα Παπαχρήστου), Tango With Lions – «The Light».
Κυκλοφορεί από την Inner Ear σε βινύλιο, CD και digital album.