Στον διαγωνισμό διαστημικής “CanSat in Greece” που διοργανώνει η Space Innovation  (SPIN) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), θα λάβει μέρος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ομάδα μαθητών του Μαράσλειου Γενικού Λυκείου Αθηνών.

Πρόκειται για την ομάδα που πέρυσι στον ίδιο διαγωνισμό, είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο. Ο “CanSat in Greece” είναι πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής, που στόχο έχει την εξοικείωση των συμμετεχόντων μαθητών Λυκείου με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Αποτελεί δε προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον ESA.

Φέτος, για πρώτη χρονιά, ο διαγωνισμός διαθέτει κατηγορία και για προπτυχιακούς φοιτητές. Οι ομάδες αποτελούνται από 4 – 6 μέλη και καλούνται να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού (ύψος 11,5 cm και διάμετρο 6,6 cm) για να την εκτελέσει. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε ύψος ενός χιλιομέτρου και κατά την προσεδάφισή του με την βοήθεια αλεξίπτωτου, εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα. Η φετινή εκτόξευση θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ σε αυτήν θα πάρουν μέρος συνολικά δέκα ομάδες.

Διπλή αποστολή. Με την ολοκλήρωση της εκτόξευσης, κάθε ομάδα αναλύει – παρουσιάζει τα δεδομένα που κατέγραψε ο “δορυφόρος” της, όπως μετρήσεις γεωγραφικών συντεταγμένων, ατμοσφαιρικής πίεσης και θερμοκρασίας. Φέτος, κάθε ομάδα θα πρέπει να προτείνει και μια δευτερεύουσα αποστολή, η οποία θα δίνει και το στοιχείο της ιδιαιτερότητάς της. «Η φετινή δευτερεύουσα αποστολή της ομάδας του Μαράσλειου Λυκείου είναι πρωτότυπη και περιλαμβάνει την κατασκευή και εκτόξευση δύο “δορυφόρων” CanSat, ανάμεσα στους οποίους θα υπάρχει  δίκτυο επικοινωνίας για την επεξεργασία των δεδομένων που θα συλλέξουν», λέει ο μαθητής της Α΄ Λυκείου Γιώργος Κόλλιας και εξηγεί: «Ο ένας CanSat περιλαμβάνει δύο κάμερες ευαίσθητες στο ορατό και στο εγγύς υπέρυθρο φάσμα ακτινοβολίας, GPS, αισθητήρα πίεσης και θερμοκρασίας και ένα γυροσκόπιο. Ο δεύτερος CanSat θα αναμεταδίδει στο σταθμό εδάφους τα δεδομένα που θα λαμβάνει από τον πρώτο μαζί με τα δεδομένα από το δικό του GPS και τους αισθητήρες του».

Από το 2010 έχουν γίνει επτά ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί CanSats in Europe με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, το 2012 (Ιcaromenippus 3D, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης) και το 2014 (ViannoSat, Γενικό Λύκειο Βιάννου).

Οι ομάδες του διαγωνισμού:

n Zephyrus II – 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων

n CAN.CAN – 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο)

n Gaia – 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

n L.I.F.E. – Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά

n Ursa Minor – 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας

n Πήγασος – Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ROBOTONIO

n x-alon – Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου

n Polyclitus – Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

n Elementary saveSatellite 1 – Σύλλογος RoboSpecialists Ξάνθης

n H2O – Γενικό Λύκειο Εκπαιδευτηρίου Πάνου