Ψηφιακά μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας θα διδάσκονται από την ερχόμενη σχολική περίοδο οι μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας. Στο ωρολόγιο πρόγραμμα εισάγεται πλέον για πρώτη φορά στην Ελλάδα η συστηματική διδασκαλία «της οδικής συνείδησης, συμπεριφοράς και ασφάλειας».

Η διδασκαλία θα τεθεί εξαρχής σε ψηφιακές βάσεις χάρη στη λειτουργία της διαδικτυακής πύληςe-Drive Academy. Πρόκειταιγια μια ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών και θα περιλαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία του μαθήματος οδικής ασφάλειας στα σχολεία.

Σύμφωνα με τα υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας, «κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η οικοδόμηση μιας καθολικής, συστηματικής και συντονισμένης εκπαίδευσης του μαθητικού πληθυσμού στο θέμα της οδικής ασφάλειας».

Μέσω της πλατφόρμας, τα παιδιά, από μικρή ηλικία και με την καθοδήγηση καταρτισμένων δασκάλων, θα μαθαίνουν στο σχολείο τη σημασία της οδικής ασφάλειας και της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς με τον πλέον σύγχρονο τρόπο.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, εξειδικευμένοι επιστήμονες του υπουργείου Μεταφορών θα αναλάβουν σε πρώτη φάση το έργο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να διδάξουν το μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας στις τάξεις των δημοτικών σχολείων.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της διδασκαλίας του μαθήματος σε 100 δημοτικά σχολεία της Αττικής.

Ο στόχος που έχουν θέσει τα υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας είναι την επόμενη σχολική χρονιά το μάθημα να έχει ενταχθεί σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για όλους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-drive Academy απευθύνεται σε κάθε ηλικία και κατηγορία πολιτών από τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, τους οδηγούς και τους εκπαιδευτές οδήγησης μέχρι τους επαγγελματίες οδηγούς.

Μάλιστα, για την ενίσχυση παρόμοιων προσπαθειών και δράσεων άλλων φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δήμων και σωματείων σε όλη τη χώρα, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι θα παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία «στο πλαίσιο μιας καθολικής συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας εκ μέρους της πολιτείας για την εκπαίδευση του μαθητικού πληθυσμού στα θέματα οδικής ασφάλειας».

Η ψηφιακή πλατφόρμα δημιουργήθηκε με πολύμηνη δουλειά του επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος Οδικής Ασφάλειας και Κανόνων Κυκλοφορίας της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οδικής Ασφάλειας του υπουργείου Μεταφορών. Το εκπαιδευτικό υλικό που περιέχεται στην e-drive Academy έχει ήδη λάβειτην έγκριση του υπουργείου Παιδείας ως προς την καταλληλότητά του να διδαχτεί στα παιδιά.Εκπρόσωποι των δημιουργών της μόλις πρόσφατα προχώρησαν στα αποκαλυπτήριά της στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν τα υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας. Οι πρώτοι που παρακολούθησαν τις δυνατότητες και το περιεχόμενο της πρωτοποριακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας ήταν οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι –οι μαθητές.