Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε χθές τη δυσαρέσκειά της για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τραμπ υπέρ του ασθενούς δολαρίου που ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο το ευρώ, το οποίο έφτασε χθες σε νέα υψηλά τριετίας έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε χθες ότι η άνοδος του ευρώ αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για την οικονομία της ευρωζώνης και την ΕΚΤ αλλά απέφυγε να προχωρήσει σε λεκτική παρέμβαση για να ρίξει την ισοτιμία. Ο Ντράγκι ανέφερε ακόμη ότι το ισχυρό ευρώ μπορεί να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ στο μέλλον.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνουτσίν τάχθηκε την Τετάρτη από το Νταβός υπέρ του ασθενούς δολαρίου καθώς αυτό ευνοεί την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων. Αυτό οδήγησε σε νέα σημαντική ενίσχυση το ευρώ, που έφτασε ακόμη και τα 1,25 δολάρια.
Οταν ο Μάριο Ντράγκι ρωτήθηκε χθες για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί πόλεμος ισοτιμιών στην αγορά συναλλάγματος, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ανησυχία μεταξύ των μελών της τράπεζας για τις παρεμβάσεις στο δολάριο, χωρίς πάντως να αναφερθεί συγκεκριμένα στις δηλώσεις Μνουτσίν και να προσωποποιήσει την κόντρα. Εστειλε όμως μήνυμα λέγοντας ότι πολιτική της ΕΚΤ είναι να μην παρεμβαίνει η κεντρική τράπεζα για να επηρεάσει τα νομίσματα, ούτε να ορίζει συγκεκριμένους στόχους στις ισοτιμίες.
Η ανατίμηση του ευρώ οφείλεται εν μέρει «σε δηλώσεις αναφορικά με εξελίξεις στις ισοτιμίες που δεν αντικατοπτρίζουν όσα έχουν συμφωνηθεί», είπε ο Ντράγκι αναφερόμενος στον Μνουτσίν.
Πρόκειται για αναφορά στη συμφωνία που έγινε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον. Εκεί η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες συμφώνησαν να μην προχωρούν σε υποτιμήσεις νομισμάτων για λόγους ανταγωνισμού.
«Εάν όλα αυτά οδηγήσουν σε ανεπιθύμητη εφαρμογή πιο περιοριστικής πολιτικής, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τη στρατηγική της νομισματικής μας πολιτικής», είπε ο Ντράγκι σημειώνοντας ότι αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση.
Το ισχυρό ευρώ μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό και απειλεί να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού που προσπαθεί να πετύχει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια και δεν άλλαξε τη γλώσσα που χρησιμοποιεί για να δείξει ότι η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την αναλύτρια της Standard & Poor’s Μάριο Αμοτ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα ήταν σήμερα υψηλότερος κατά 0,7% εάν η ισοτιμία του ευρώ είχε παραμείνει στα επίπεδα του 2015, αναφέρει η «Wall Street Journal». Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 1,4% και στόχος της ΕΚΤ είναι να διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 2%. Ουσιαστικά εάν δεν είχε ενισχυθεί το ευρώ ο Μάριο Ντράγκι θα είχε πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού. Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 4% έναντι του δολαρίου το 2018 και 7% τους τελευταίους έξι μήνες.