Την πόρτα της εξόδου από τις ευνοϊκές διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας επιδιώκουν να ανοίξουν άμεσα οι δανειστές για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μέχρι σήμερα η υπαγωγή αίτησης ένταξης στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας διάρκειας έως και 12 ετών, αφού τόσα χρόνια χρειάζονται για την εκδίκαση των υποθέσεων. Μέχρι τότε, στρατηγικοί κακοπληρωτές μαζί με όσους έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας βρίσκουν καταφύγιο στις ευνοϊκές διατάξεις αποφεύγοντας τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους και καταβάλλοντας μια ελάχιστη μηνιαία δόση στις τράπεζες. Το θέμα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στις απαιτήσεις των δανειστών για την τέταρτη αξιολόγηση, ενώ η απρόσκοπτη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης του Απριλίου μετά την τρίτη αξιολόγηση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ζήτησε χθες χωρίς περιστροφές την εντατικοποίηση των προσπαθειών για διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων σε πανελλαδικό επίπεδο και τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης των διατάξεων του νόμου Κατσέλη, ώστε να αποτραπεί η ένταξη στρατηγικών κακοπληρωτών στις ευνοϊκές διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η παρέμβαση Ντράγκι ήρθε μέσω απάντησης σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, την ώρα που στην εσωτερική πολιτική σκηνή επικρατεί αναβρασμός εξαιτίας της πρόβλεψης διενέργειας 130.000 πλειστηριασμών ακινήτων έως το 2021 (όπως αποτυπώνεται στην έκθεση συμμόρφωσης των δανειστών) αλλά και των αντιδράσεων των αστυνομικών.
Στην επιστολή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ τονίζει ότι «η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι Αρχές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτη. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας». Σήμερα, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων των συμβολαιογράφων, πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία δεν πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής έως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ την ερχόμενη Κυριακή οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της περιφέρειας αναμένεται να καθορίσουν εκ νέου τη στάση τους.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα πιστοποιούν ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων διενεργούνται μετ’ εμποδίων. Τα στοιχεία τα οποία ενσωματώνονται στο Compliance Report των δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση δείχνουν ότι έως τις 17 Ιανουαρίου, οι πλειστηριασμοί οι οποίοι είχαν ολοκληρωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ήταν μόλις 80 και τα ακίνητα που εκπλειστηριάστηκαν περιήλθαν στην κυριότητα των τραπεζών. Οι δανειστές έχουν ζητήσει την ένταξη περισσότερων συμβολαιογράφων στο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θέση με την οποία ταυτίζεται και η ΕΚΤ με την επισήμανση Ντράγκι για την επέκταση του συστήματος σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στο μέτωπο του νόμου Κατσέλη, επίσης οι δανειστές έχουν πάρει ευθέως θέση υπέρ της αυστηροποίησης των διατάξεών του όσον αφορά τον έλεγχο κατά τη διαδικασία ένταξης των αιτήσεων, καθώς και της ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων στις δικαστικές αίθουσες. Σήμερα, η εκδίκαση υποθέσεων που έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας απαιτεί χρόνο που μπορεί να φτάνει έως το 2030, διάστημα στο οποίο οι δανειολήπτες είναι προστατευμένοι από πλειστηριασμό με την καταβολή ελάχιστης μηνιαίας δόσης.

Οι αστυνομικοί προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Εντείνονται οι αντιδράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη συμμετοχή της στη φύλαξη των συμβολαιογραφικών γραφείων που πραγματοποιούν πλειστηριασμούς ακινήτων. Σε δηλώσεις του χθες σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος επανέλαβε τις θέσεις των συνδικαλιστών προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις για το θέμα. «Η ΠΟΑΣΥ έχει μεγάλη φαντασία» δήλωσε χθες με νόημα προσθέτοντας ότι: «Με το νομικό τμήμα της Ομοσπονδίας είμαστε αποφασισμένοι να πάμε στις εισαγγελικές Αρχές. Θα ζητήσουμε να παρέμβουν».

Ο Γρηγόρης Γερακαράκος παράλληλα διευκρίνισε ότι «οι συνάδελφοί μου πρέπει να υλοποιήσουν την εντολή, γιατί έχουν ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους. Ομως, το συνδικάτο θα κάνει κινητοποιήσεις» και πρόσθεσε ότι «εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε και τη στοχοποίηση των αστυνομικών και τον ρόλο τους».

Προηγουμένως με μια οξύτατη επιστολή που απέστειλε η ΠΟΑΣΥ στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα καταγγέλλει ότι πρόκειται για «ένα πάρεργο, το οποίο έρχεται να καλύψει τις εγγενείς και αντικειμενικές δυσκολίες πολιτικής διαχείρισης του μέγιστου κοινωνικού – μνημονιακού προβλήματος που ακούει στο όνομα “πλειστηριασμοί”».

Και απευθυνόμενοι στον υπουργό επισημαίνουν ότι «προκειμένου λοιπόν να διασωθείτε και να μη διασυρθείτε, μετακυλίετε εντέχνως αυτό το πρόβλημα και το ανάγετε από αμιγώς πολιτικό σε καθαρά “αστυνομικό”».