Στο ποσό – ρεκόρ του 1,5 τρισ. δολαρίων αναμένεται να φτάσει η αποτίμηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, της Saudi Aramco Oil, μετά την αρχική δημόσια προσφορά για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο. Η Saudi Aramco θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.

Τις προβλέψεις αυτές έκαναν στο Bloomberg αναλυτές από τη Μέση Ανατολή. Εάν αυτές επιβεβαιωθούν, η χρηματιστηριακή αξία της Aramco, όπως είναι επίσης γνωστή η εταιρεία, θα είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή της Apple. Θα είναι επίσης τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Exxon Mobil. Ενδεικτικό της τεράστιας αξίας της εταιρείας είναι ότι η κεφαλαιοποίηση όλων των εταιρειών του δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets Index ανέρχεται σε 5,8 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της εταιρείας Αμίν Νάσερ, η Aramco αναμένεται να προχωρήσει με τη δημόσια προσφορά μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πάντως προς το παρόν δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακριβείς ημερομηνίες, με στελέχη της εταιρείας και εκπροσώπους της κυβέρνησης να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει «όταν θα είναι κατάλληλος ο χρόνος», ανέφερε ακόμη το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

IΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙEI TO 5%. Από την πώληση του 5% της Aramco μέσω της δημόσιας προσφοράς η εταιρεία αναμένεται να συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 75 δισ. δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αλλά και αναλυτές, θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας και τη μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.

Η Σαουδική Αραβία θέλει να βασίζεται πλέον λιγότερο στις πωλήσεις μαύρου χρυσού επειδή εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια ώρα, το Ριάντ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική του επιρροή. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θέλει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο και να προχωρήσει σε πωλήσεις κρατικών συμμετοχών.