Τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής (Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών), που θα εξετάσει το θέμα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στην Υγεία, ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στου εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο ίδιος δε ανέφερε στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι η αξιολόγηση αυτή «ουδεμία σχέση έχει με περικοπή κονδυλίων αλλά αφορά έναν συνολικό εξορθολογισμό του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος που θα διασφαλίσει περαιτέρω ότι όλοι όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες λαμβάνουν το επίδομα που δικαιούνται».

Υπενθυμίζεται ότι οι συνδικαλιστές του κλάδου διαμαρτύρονται καθώς το επίδομα αναμένεται να καταργηθεί από το 2019, με αποτέλεσμα το εισόδημα των υγειονομικών να υποστεί επιπλέον κούρεμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το πρωί της Πέμπτης η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Εκεί, μετά από πιέσεις και μικροσυμπλοκές με την ασφάλεια του Υπουργείου, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας εισήλθε στο κτίριο και τελικά συναντήθηκε με τον κ. Ξανθό.

Κατά τη συνάντηση αυτή, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η εν λόγω επιτροπή «θα αξιολογήσει το καθεστώς που διέπει την ανθυγιεινή εργασία και οι εργαζόμενοι που δικαιούνται επιδόματος, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εναρμόνισης με τα ισχύοντα στην Ευρώπη».

Επιπρόσθετα τέθηκε και το θέμα της συνέχισης των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιμένει ότι «διασφαλίζει με τις απαραίτητες ενέργειας την ομαλή και απρόσκοπτη πληρωμή των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων μέχρι την ολοκλήρωση τους στα τέλη του 2018».

Μάλιστα, άφησε αιχμές για «κινδυνολογία» αναφορικά με τις «δήθεν» επικείμενες απολύσεις στο ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι δεν έχει καμία βάση.

Γρίπη και ιλαρά

Στην ίδια συνάντηση οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους περί έξαρσης της γρίπης και της ιλαράς, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις από τον κ. Ξανθό ότι τα διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Αναφορικά δε με τον εμβολιασμό, ο ίδιος φάνηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι φέτος ήταν πολύ υψηλός προβλέποντας ότι έτσι θα μειωθεί η επιδημική έξαρση της γρίπης και η ανάγκη νοσηλείας ασθενών σε μονάδα.

Σε ό,τι δε αφορά τους επαγγελματίες υγείας, υπενθύμισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες εμβολιασμού από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το σύνολο του πληθυσμού και για τους υγειονομικούς, που πρέπει να τηρούνται από όλους για να υπάρχει μια αποτελεσματική «ασπίδα» προστασίας από την ιλαρά και τη γρίπη.