Οι θεσμικές και οικονομικές εκκρεμότητες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς και οι αλλαγές που έρχονται στο εκλογικό σύστημα των αιρετών βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης ο υπουργός επεσήμανε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραταθεί η παρούσα θητεία των αιρετών έως και το φθινόπωρο του 2019, οπότε και θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές. Αλλωστε, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ έκαναν έκκληση προς τον υπουργό να υπάρξει σαφής ενημέρωση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Επέμεινε, ωστόσο, ο υπουργός στη θέση της κυβέρνησης για εφαρμογή της απλής αναλογικής, αφήνοντας βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης προτάσεων για το πώς τελικά θα διαμορφωθεί το νέο εκλογικό σύστημα με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ επεσήμανε για μία ακόμη φορά τις κόκκινες γραμμές της: Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού ενόψει της αλλαγής του Καλλικράτη. Παράλληλα, τα μέλη της Ενωσης ζητούν να μη γίνει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Η μείωση από τα 5 στα 4 χρόνια της θητείας των αιρετών καθώς και η θέσπιση ορίου θητειών γίνονται αποδεκτές μόνο στην περίπτωση που ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ασφυκτική οικονομική κατάσταση των δήμων, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη να επισημαίνει πως από το 2009 μέχρι το 2016 οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους μειώθηκαν πάνω από 60% ενώ το 2017 περικόπηκαν επιπλέον άνω των 214 εκατ. ευρώ από τη μη απόδοση παρακρατηθέντων πόρων.