Δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους σκηνές, που εκτυλίχθηκαν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο στον αύλειο χώρο των δικαστηρίων της Ευελπίδων, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το σοβαρό θέμα που συνδέεται με την ασφάλεια των δικαστηρίων.
Χθες το μεσημέρι, μέλη της αντιεξουσιαστικής ομάδας Ρουβίκωνας εισέβαλαν στο προαύλιο των δικαστηρίων της Ευελπίδων και αφού πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα κατά της Δικαιοσύνης αποχώρησαν χωρίς να προκαλέσουν υλικές ζημιές.
Λίγες μέρες πριν, στο ίδιο σημείο διαδραματίστηκαν σκηνές βίας όταν ομάδες πολιτών συνεπλάκησαν μεταξύ τους εκτοξεύοντας πέτρες, ξύλα και σίδερα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών που βρίσκονταν στα δικαστήρια για κάποια δική τους υπόθεση. Αυτόπτες μάρτυρες, μάλιστα, έλεγαν ότι η Αστυνομία εμφανίστηκε όταν τα επεισόδια αυτά τελείωναν.
ΜΕΤΡΑ «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ». Δυστυχώς, αν και μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου κατ’ επανάληψη έχουν συμβεί ανάλογης έντασης επεισόδια, υπολογίζεται ότι εισέρχονται κάθε μέρα περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, το ζήτημα της ασφάλειας των δικαστηρίων απασχολεί για λίγο την επικαιρότητα, έπειτα από κάθε τέτοιο γεγονός, και μετά ξεχνιέται, όπως λένε δικαστικές πηγές. Οι επικεφαλής των δικαστηρίων εδώ και πολλά χρόνια ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αλλά τα αιτήματά τους, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, μένουν μόνο στα χαρτιά… ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι.
Δεν πάει πολύς καιρός από τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΔΣΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Βερβεσό, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων ασφαλείας «εδώ και τώρα», ενώ κατατέθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις.
«Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουν χώρα παρόμοια κρούσματα βίας. Η καθυστερημένη αντίδραση της αστυνομικής δύναμης καταδεικνύει ένα ανησυχητικό έλλειμμα ασφάλειας» είχε επισημάνει, με αφορμή την πρόσφατη συμπλοκή μεταξύ πολιτών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΑ Γιώργος Μπουλούκος. Και προσθέτει πως «είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να λαμβάνει όλα τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα προκειμένου να είναι ασφαλείς οι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης που ασκούν το λειτούργημά τους, καθώς και οι πολίτες που καθημερινά προσέρχονται στα δικαστήρια».
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως με τη δέσμη προτάσεων για την ασφάλεια των δικαστηρίων που έχει ήδη θέσει ο ΔΣΑ υπόψη των αρμοδίων ζητείται:
1. Να λειτουργήσει άμεσα το δεύτερο μηχάνημα ελέγχου στην κάτω πύλη της πρώην Σχολής Ευελπίδων, το οποίο παραμένει ανενεργό.
2. Να διασφαλιστεί η είσοδος αποκλειστικά και μόνο δικηγόρων στην κάτω πύλη της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπως έχει ήδη προβλεφθεί, και να λειτουργήσει η –ανενεργός σήμερα –πύλη εισόδου δικηγόρων στο Εφετείο Αθηνών.
3. Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στον χώρο και ιδίως πεζές περιπολίες εντός του χώρου των δικαστηρίων.
Δικαστικές πηγές πάντως επισημαίνουν πως λύση για το ζήτημα αυτό θα δώσει το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία, η ίδρυση της οποίας αποτελεί πάγιο αίτημα του δικαστικού κόσμου. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που συγκροτήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο της. Το σημαντικό είναι ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται μεταξύ άλλων μόνιμη αστυνομική δύναμη, που θα ασχολείται κυρίως με την τήρηση της τάξης στους χώρους των δικαστηρίων και θα υπάγεται στην άμεση διεύθυνση των προϊσταμένων των δικαστηρίων, που συνεπάγεται γνώση των ειδικών συνθηκών και κατά συνέπεια μέγιστη αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ασφάλειας των δικαστηρίων.