Από το… θολό φίλτρο της συνέντευξης θα περνούν εφεξής οι γιατροί και οι οδοντίατροι που υποβάλλουν αίτηση για διορισμό στο ΕΣΥ. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή θα χωρίζεται σε δύο φάσεις, αφού πρώτα ο υποψήφιος θα αξιολογείται για την καταλληλότητά του και έπειτα για την «εν γένει προσωπικότητά του».

Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων η απόφαση για τον καθορισμό των νέων κριτηρίων επιλογής για θέσεις κλάδου ιατρών και οδοντιάτρων στα δημόσια νοσοκομεία που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Ετσι, σε δομημένη συνέντευξη θα υποβάλλονται οι πέντε πρώτοι στη βαθμολογία υποψήφιοι, κρίνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ. Η συνέντευξη διαιρείται σε δύο ομάδες ερωτήσεων. Η πρώτη ομάδα είναι η…εύκολη, καθώς αφορά την πρόσφατη εργασιακή εμπειρία του υποψηφίου. Γι’ αυτό και δύναται η δυνατότητα να προσκομίσει οποιοδήποτε στοιχείο για να τεκμηριώσει το βάσιμο των απαντήσεών του.
Εντούτοις, οι ερωτήσεις της δεύτερης ομάδας θα είναι αυτές που θα αιφνιδιάσουν τους γιατρούς, οι οποίοι καλούνται να πορευτούν στα τυφλά. Και αυτό διότι τα μέλη του συμβουλίου κατά τη δεύτερη φάση θα περνούν από κόσκινο τον υποψήφιο κρίνοντάς τον για επτά δεξιότητες. Ειδικότερα, θα βαθμολογείται για «την εν γένει προσωπικότητα του, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση την ικανότητα αντίληψης του γενικότερου περιβάλλοντος που διαμορφώνει το πλαίσιο στρατηγικής για το δημόσιο σύστημα υγείας, την ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με την ικανότητα επίδειξης συλλογικού πνεύματος όπως αυτό εκφράζεται με την ενεργητική συμβολή στη διαμόρφωση και υλοποίηση της στοχοθεσίας της μονάδας, τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε έκτακτες καταστάσεις, τον σεβασμό στα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών υγείας, την ικανότητα συμβολής στην εύρυθμη λειτουργία της μονάδας και την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών που παρέχει».

Επιπλέον εκείνοι που διεκδικούν θέση διευθυντή θα πρέπει να πείσουν τους κριτές για την ικανότητα σωστής κατανομής ρόλων στο προσωπικό και για τη διάθεση μετάδοσης γνώσεων στους νεότερους συναδέλφους. Σημειώνεται ότι τα μέλη του συμβουλίου βαθμολογούν το καθένα ατομικά την κάθε κατηγορία ερωτήσεων. Η τελική βαθμολογία της συνέντευξης θα προκύπτει από τον μέσο όρο της βαθμολόγησης των κριτών. Στην ίδια απόφαση διευκρινίζεται ότι η βαρύτητα της συνέντευξης είναι 16,5% για τις θέσεις επιμελητών και 20% για τις θέσεις διευθυντών.

ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΙΛΑΡΑ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ. Εν τω μεταξύ «κοκτέιλ» ιλαράς και γρίπης καταγράφουν τα νέα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα κρούσματα της ιλαράς έχουν ανέλθει πλέον σε 1.262, εκ των οποίων τα 77 δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Επιπλέον φουντώνει και το κύμα εποχικής γρίπης. Ειδικότερα, ο αριθμός των ασθενών που εμφάνισαν επιπλοκές από τη νόσο και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει τους 20.