Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
Παλιότερες μελέτες είχαν ενοχοποιήσει την έλλειψη θηλασμού και χορήγηση αγελαδινού γάλακτος στα νεογνά για τη εμφάνιση της νόσου. Εντούτοις, διεθνής μελέτη που δημοσιεύτηκε με την έλευση του νέου έτους κατέρριψε τον συγκεκριμένο «μύθο» αποδεικνύοντας ότι τα νεογνά κάτω των 6 μηνών δεν διατρέχουν κίνδυνο. Και παρ’ όλο που ο διαβήτης τύπου 1 παραμένει μυστήριο, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μία λίστα παραγόντων που ενδέχεται να δηλώνουν αυξημένο ρίσκο:
– Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν νοσούν γονείς ή αδέρφια.
– Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Είναι πιθανόν κάτι στο περιβάλλον, π.χ. ένας ιός, να ενεργοποιεί λανθασμένα το ανοσοποιητικό σύστημα
– Εμφάνιση αυξημένων αυτοαντισωμάτων: Η ανίχνευσή τους αποτελεί ένδειξη για πιθανή εκδήλωση της νόσου, όχι όμως βεβαιότητα.
– Διατροφικοί παράγοντες: Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D και η κατανάλωση δημητριακών από μωρά (μικρότερα των 4 μηνών) ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.
– Γεωγραφία: Σε κάποιες χώρες, όπως είναι η Φινλανδία και η Σουηδία, παρουσιάζεται υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.
Διαβήτης τύπου 2 και προδιαβήτης
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει τον μηχανισμό που πυροδοτεί τον προδιαβήτη ή τον διαβήτη τύπου 2 σε μερικούς ενώ άλλοι παραμένουν με καθαρό ιατρικό ιστορικό. Εντούτοις, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο:
– Βάρος: Οσο πιο αυξημένος είναι ο λιπώδης ιστός τόσο χαμηλότερη είναι η ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη.
– Ελλειψη σωματικής δραστηριότητας: Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους ενώ κατά τη διάρκειά της οι μύες καταναλώνουν γλυκόζη (ενέργεια), με αποτέλεσμα τα κύτταρα να είναι πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη.
– Οικογενειακό ιστορικό: Οι πιθανότητας αυξάνονται εάν κάποιο στενό μέλος της οικογένειας πάσχει από διαβήτη τύπου 2
– Ηλικία: Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια. Ισως επειδή όσο μεγαλώνουμε γυμναζόμαστε λιγότερο και συνεπώς το σωματικό βάρος αυξάνεται.
– Διαβήτης κύησης: Οι μητέρες που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου στο μέλλον. Επιπλέον, το ρίσκο αυξάνεται για εκείνες τις μητέρες με νεογνό άνω των 4 κιλών.
– Πολυκυστικές ωοθήκες: Το συγκεκριμένο σύνδρομο συνδέεται στενά με την εμφάνιση της νόσου.
– Υπέρταση, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια: Οταν οι μετρήσεις είναι άνω των φυσιολογικών ορίων τότε οι ειδικοί επιμένουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει κανείς διαβήτη τύπού 2.