Το όνομά τους βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στο ολοκαίνουργιο προαύλιο του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό κέντρο του Γκουγκενχάιμ και σε πανεπιστημιακές έδρες του Γέιλ. Είναι η οικογένεια Σάκλερ, η περιουσία της οποίας –σύμφωνα με το περιοδικό «Φορμπς» –φτάνει τα 14 δισ. δολάρια (2015), μέρος εκ των οποίων έχει προέλθει από τον τζίρο 35 δισ. δολαρίων του παυσίπονου Οξικοντίν την εικοσαετία 1995-2015.
Η οικογένεια δεν διαθέτει μέρος των κερδών της στον πολιτισμό, αλλά «ξεπλένει» μέσω των δωρεών της τα χρήματα που κερδίζει από το παυσίπονο, μια χημική εκδοχή της μορφίνης και της ηρωίνης που προκαλεί εθισμό. Αυτό υποστηρίζει η διάσημη εικαστική φωτογράφος Ναν Γκόλντιν, που ζήτησε δικαίωση και για τους «κοινούς θνητούς», οι οποίοι ακόμη κι όταν κινούνται νομικά κατά της φαρμακευτικής εταιρείας των Σάκλερ δεν μπορούν να ακουστούν. Θύμα και η ίδια του παυσίπονου ύστερα από μια τενοντίτιδα, όχι απλώς εθίστηκε, αλλά ξανακύλησε στα ναρκωτικά (είχε απεξαρτηθεί στο παρελθόν) όταν οι γιατροί σταμάτησαν να της συνταγογραφούν το σκεύασμα. «Η πρώτη δόση ήταν 40 μιλιγκράμ και πολύ δυνατή. Στο τέλος έφτασα να παίρνω την υπερδεκαπλάσια ποσότητα» λέει η 64χρονη φωτογράφος που έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της οικογένειας η οποία εξαπάτησε, ως φαίνεται, τους γιατρούς ότι είναι ακίνδυνο για να το συνταγογραφούν. «Δεν ξέρω πώς ζουν, πώς αντέχουν τον εαυτό τους» λέει η Γκόλντιν, που απαιτεί πλέον από την οικογένεια Σάκλερ να πληρώσει για την αποτοξίνωση των ασθενών. «Δεν ζητώ από τα μουσεία να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά θέλω να μη δεχθούν άλλες χορηγίες από την οικογένεια και να δηλώσουν συμπαράσταση στην καμπάνιά μου» δηλώνει και δεν διστάζει να γράψει στο αμερικανικό περιοδικό «ArtForum» ότι οι Σάκλερ «ξέπλυναν τα ματωμένα τους λεφτά στις αίθουσες μουσείων και πανεπιστημίων σε ολόκληρο τον κόσμο».
Η ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΣΑΚΛΕΡ. Κι αν στην αρχή η καλλιτέχνις σκέφτηκε να διαμαρτυρηθεί με πανό έξω από κάποιο μουσείο, διαπίστωσε πως τα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή που διαδήλωνε κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Ετσι αποφάσισε να κινηθεί κυρίως μέσω Instagram για τη συγκέντρωση υπογραφών, ενώ στο twitter έχει φτιάξει το χάσταγκ #ShameOnSackler. Από την πλευρά της οικογένειας, η Ελίζαμπεθ Σάκλερ –κόρη ενός από τους τρεις ιδρυτές της φαρμακευτικής, ο οποίος δεν ζει πλέον –υποστηρίζει την Γκόλντιν. Η τελευταία, ωστόσο, δεν απαλλάσσει την Ελίζαμπεθ από την ευθύνη: η προώθηση του Βάλιουμ, το άλλο σκεύασμα της εταιρείας και ιδέα του πατέρα της, υπήρξε το πρότυπο για την προβολή του Οξικοντίν.