Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο της Βουλής για την ειλικρίνειά του.
Χθες και πριν ακόμη συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον γείτονα, είπε δυο πράγματα.
Πρώτον ότι γύρω από το Σκοπιανό «θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως ενδεχομένως το σύνολο του πολιτικού συστήματος».
Πόσο πιο καθαρά να το πει; Η προσδοκία δεν είναι να λυθεί το πρόβλημα αλλά να αλλάξει το σκηνικό μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναμπεί στο παιχνίδι.
Δεύτερον ότι «δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση η κυβερνητική ευστάθεια διότι θα υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή σε σχέση με τη σύνθετη ονομασία».
Πόσο πιο καθαρά να το πει; Οποιος ψηφίσει τη σύνθετη ονομασία, ψηφίζει υπέρ της κυβερνητικής ευστάθειας. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα κόβεται εφεξής παρουσία του πελάτη.
Δεν ξέρω αν θα συμβούν όσα επιδιώκει ο Πρόεδρος, ούτε καν αν θα υπάρξει συμφωνία ή ψηφοφορία στη Βουλή. Αλλά κανείς πλέον δεν θα μπορεί να λέει «δεν ήξερα», «άλλα νόμιζα» ή «για άλλα ψήφιζα».
Διότι τελικά πόσο πιο καθαρά να το πουν οι άνθρωποι; Ολη η ιστορία με το Σκοπιανό ήταν εξαρχής ένας ελιγμός σωτηρίας της κυβέρνησης.
Δεν το θεωρώ αθέμιτο, έτσι είναι η πολιτική. Δεν θεωρώ καν αθέμιτο να σωθεί η κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δημοκρατία έχουμε.
Αλλά όποιος προστρέξει στο προσκέφαλό της οφείλει να γνωρίζει ότι δεν λύνει το Σκοπιανό, ούτε πολεμά τους ακροδεξιούς, τους εθνικιστές και τους φασίστες.
Συντρέχει απλώς την κυβέρνηση. Χωρίς δικαιολογίες και χωρίς προσχήματα.
Θέλει να το κάνει; Με γεια του, με χαρά του. Τον δρόμο τον έδειξε ήδη η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι.
Αλλά αν το κάνουν οφείλουν τουλάχιστον να επιδείξουν την ίδια λογική συνέπεια που επέδειξε η Μεγαλοοικονόμου και να προσχωρήσουν κανονικά στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Οχι εντός, εκτός και επί τα αυτά.
Εχω την αίσθηση πάντως ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε έως εκεί. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν νωρίτερα.
Αφενός ο Ζάεφ δεν έχει τη ουσιαστική δυνατότητα να προχωρήσει σε συνολική κι οριστική συμφωνία, αφού δεν έχει πλειοψηφία να αλλάξει το Σύνταγμά του. Προσφέρει τώρα συμφωνία στο όνομα κι αργότερα τα υπόλοιπα.
Αφετέρου, υποθέτω πως κανείς συμπατριώτης μας δεν θα δεχτεί όποια λύση δεν είναι συνολική και οριστική. Το είπε καθαρά και η Φώφη.
Διαφορετικά θα συμφωνήσουμε τώρα κάποιο σύνθετο όνομα κι «αργότερα, αργότερα, περάσανε δυο κότερα».
Μεταξύ μας ούτε οι υποψήφιοι «χρήσιμοι ηλίθιοι» δεν θα το χάψουν αυτό!