Η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔ Μακεδονίας στο Νταβός έδωσε το μήνυμα πως η διαπραγμάτευση πια διεξάγεται στο υψηλότατο επίπεδο και όχι αυτό των διαπραγματευτών. Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα θέματα αλυτρωτισμού δείχνει ότι αγγίχτηκαν ακόμη και οι πιο ακανθώδεις πλευρές, η δε τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ ήταν προσεκτική και ώς ένα σημείο πολύ θετική, χωρίς όμως ακόμη να φτάνει εκεί όπου μπορεί να έρθει ο συμβιβασμός.
Ολα αυτά σημαίνουν πως το θέμα προχωράει στη λύση του; Φοβάμαι πως είναι πραγματικά πρόωρο να το πούμε, και είναι πολύ σημαντικό να δραστηριοποιηθούν ενεργά τις επόμενες εβδομάδες όσοι μετέχουν στο στρατόπεδο της ευθύνης για αυτό το εθνικό θέμα. Εκεί εγώ περιλαμβάνω όλα τα κόμματα και πολίτες που αποδέχονται τη σύνθετη ονομασία, αναπόσπαστα δεμένη με τα μέτρα εναντίον του αλυτρωτισμού. Γιατί, όπως είναι ευνόητο αλλά και όπως μας ενημέρωσαν οι συνομιλητές μας από τη σοσιαλιστική ομάδα στο ΕΚ, ο Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από τους εθνικιστές του. Σημαντικός λοιπόν παράγοντας θα είναι να παρουσιαστεί η Ελλάδα με μια αταλάντευτη και αποφασιστική στάση υπέρ της λύσης που δεν θα αφήνει περιθώριο στους εθνικιστές και των δύο πλευρών να παρουσιάσουν τις φοβίες τους ως κυρίαρχες.
Το πρώτο βήμα σε αυτή την κινητοποίηση είναι η αποστασιοποίηση από το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου και το ξεκαθάρισμα πως η δικαιολογημένη αγωνία για την κατάληξη ενός τόσο σημαντικού θέματος δεν δικαιολογεί ούτε συμβαδίζει με τη συμπαράταξη με τους ακραίους εθνικιστές. Η εμπειρία της Θεσσαλονίκης, με τους μαυροφορεμένους αγιατολάχ και τον εμπρηστικό εθνικολαϊκιστικό λόγο των ομιλητών που ονειρεύονται κόμματα τα οποία εκμεταλλεύονται τις εθνικές αγωνίες για ίδιον όφελος, πρέπει να είναι καθοριστική.
Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε το στρατόπεδο της συνεννόησης και μαζί του και τις παραδοσιακά κόκκινες γραμμές της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πως η αδυναμία ελέγχου του κόμματός του είναι όχι μόνο η αιτία για την παροιμιώδη πια ατολμία του να παρουσιάσει νέες, μεταρρυθμιστικές θέσεις, αλλά τον οδηγεί και σε αδυναμία υπεράσπισης ακόμη και των παραδοσιακών θέσεων της παράταξής του.
Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι