Η ΑΕΚ επέστρεψε από το Καραϊσκάκη με μια ισοπαλία και έναν καβγά του προπονητή Μανόλο Χιμένεθ με τον βόσνιο στόπερ Βράνιες. Και τα δύο ήταν αρκετά προβλέψιμα. Η ΑΕΚ έχει αποσπάσει λευκές ισοπαλίες σε αρκετές περιπτώσεις φέτος –με την Μπριζ, τη Μίλαν, την Αούστρια Βιέννης ήταν χρήσιμες, με την ΑΕΛ και τον ΠΑΣ όχι και τόσο. Το να παίζει για το 0-0 το ξέρει καλά. Οπως καλά ξέρει κι ο Βράνιες ότι αν τσακωθεί με τον Χιμένεθ, θα την πάρει τη μεταγραφή στην Αντερλεχτ, που τόσο επιθυμεί.

Συμβόλαιο

Αν διαβάσει κανείς αυτά που κυκλοφορούν για τον καβγά των δύο θα νομίζει ότι έπεσε στα χέρια του το νέο μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ. Διαβάζεις για έντονους διαλόγους, για άρνηση του ποδοσφαιριστή να ανεβεί στο πούλμαν, για σκληρές δηλώσεις του προπονητή, για αποφάσεις που χειροκροτήθηκαν στα αποδυτήρια κ.τ.λ. Στην πραγματικότητα όλα αυτά έχουν μικρή σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα είναι καλό παιδί, ο Βράνιες θέλει να φύγει, και θέλει να φύγει γιατί οι Βέλγοι με την πρόταση που του έκαναν του πήραν τα μυαλά. Εχει βέβαια ένα κανονικό συμβόλαιο και η ΑΕΚ μπορεί να τον πιέσει να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι στα αποδυτήριά της θα υπάρχει πάντα ένας παίκτης έτοιμος να εκραγεί με την οποιαδήποτε αφορμή. Ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Λυμπερόπουλος θα ήταν προτιμότερο να χτυπήσει την πόρτα της Αντερλεχτ και να τον πουλήσει ή να βρει μια άλλη ομάδα που να ικανοποιεί και τον παίκτη και την ΑΕΚ. Γιατί μόνο έτσι θα λύσει ένα πρόβλημα.

Τζέντλεμαν

Ο Βράνιες και στις προηγούμενες ομάδες όπου αγωνίστηκε, τους καβγάδες τους είχε εύκολους. Οταν η ΑΕΚ τον απέκτησε, όλοι ήξεραν ότι είναι δύσκολο παιδί, αλλά περίμεναν πως χάρη στην καλή του σχέση με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που είχε εισηγηθεί την απόκτησή του θα αλλάξει και θα γίνει τζέντλεμαν: οι ποδοσφαιριστές δύσκολα αλλάζουν. Ο Λυμπερόπουλος που ξέρει από ποδοσφαιριστές, αν δεν θέλει κι άλλα επεισόδια, θα πρέπει να βιαστεί. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που η ΑΕΚ έχει αποφασίσει να μην κάνει στον Βράνιες ένα συμβόλαιο σαν αυτό που θέλει.

Φρανκ

Ο τεχνικός διευθυντής υπάρχει κυρίως για να λειτουργεί πυροσβεστικά, ως προϊστάμενος και των παικτών και του προπονητή, αλλά και για να φέρνει χρήματα: αυτός είναι καλός τεχνικός διευθυντής. Στον ΠΑΟΚ π.χ. καλός τεχνικός διευθυντής ήταν ο Δανός Φρανκ Αρνενσεν. Είναι αλήθεια πως επί των ημερών του ήρθαν και κάποιοι παίκτες που προσέφεραν λίγα, όπως ο τερματοφύλακας Ολσεν ή ο βραζιλιάνος επιθετικός Ζάιρο –τον Μπερμπάτοφ τον είχε αποκτήσει ο κ. Ιβάν Σαββίδης, ο Δανός ήταν αντίθετος. Ομως από τους παίκτες που έφερε ο Αρνενσεν, ο ΠΑΟΚ πήρε χρήματα: για την ακρίβεια πήρε χρήματα μόνο από αυτούς. Πέρυσι πούλησε τον Γκάρι Ροντρίγκες στη Γαλατά, φέτος τον Τσίμιροτ στη Σταντάρ Λιέγης και μέχρι να τελειώσουν οι μεταγραφές θα φύγει και θα φέρει χρήματα και ο Μάρτιν Λέοβατς. Ο Λούμπος Μίχελ που διαδέχτηκε τον Αρνενσεν έναν μόνο σκοπό μοιάζει να έχει: να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή από τον Παναθηναϊκό! Μετά την προσπάθεια να πάρει στον ΠΑΟΚ τον Μολέδο, από χθες ξεκίνησε ο αγώνας τους να φέρει στην Τούμπα τον Κουρμπέλη. Βέβαια δεν έχω καταλάβει αν είναι μεγαλύτερο το άγχος του Μίχελ να πάρει έναν παίκτη από τον ΠΑΟ ή του Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου να πουλήσει έναν ποδοσφαιριστή στον ΠΑΟΚ. Θυμίζω ότι μιλάμε για τον άνθρωπο που δουλεύει αμισθί ως τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό.

Μαρίνος

Φυσικά από χθες η μεγάλη ερώτηση είναι για πόσο ακόμα θα συνεχίσει να δουλεύει στον Παναθηναϊκό ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Του ξεκαθάρισαν χθες ότι ο ΠΑΟ πρέπει να ρίξει άλλα δύο εκατομμύρια ευρώ το συνολικό κόστος της ομάδας, αφού στο ταμείο δεν έχουν έρθει χρήματα από πωλήσεις, όπως όλοι υπολόγιζαν. Αυτά τα δύο εκατομμύρια ο Παναθηναϊκός μπορεί να τα εξοικονομήσει μόνο μέσω αποδεσμεύσεων και η αλήθεια είναι ότι παίκτες που μπορεί να φύγουν υπάρχουν. Ο Ρέις έχει ειδοποιηθεί ήδη να βρει ομάδα. Ο Βιγιαφάνιες ίσως σήμερα υπογράψει στην τουρκική Αλάνια Σπορ. Μια καλή πρόταση περιμένει και ο Κουλιμπαλί, ενώ μάλλον θα ολοκληρωθεί ο δανεισμός του Χίλιεμαρκ από την Τζένοα –οι αμοιβές όλων αυτών υπερκαλύπτουν το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ομως υπάρχει ένα πρόβλημα: ο Παναθηναϊκός ξεμένει σιγά σιγά από ποδοσφαιριστές και κανείς δεν ξέρει αν ο Ουζουνίδης είναι διατεθειμένος να δουλέψει από τώρα μέχρι το τέλος της σεζόν σχεδόν αποκλειστικά με πιτσιρίκια. Πιθανότατα θα ήταν ευκολότερο να συνεχίσει αν έρχονταν στην ομάδα οι τρεις παίκτες που ο ΠΑΟΚ δείχνει διάθεση να του δανείσει, δηλαδή ο Κωνσταντινίδης, ο Κάτσε και ο Μυστακίδης –αλλά είναι πολλοί εντός του Παναθηναϊκού που αυτό το αλισβερίσι δεν το βλέπουν με καλό μάτι.