Η πρώτη πιστολιά

ΤΗ Δευτέρα 8 Ιανουαρίου λέγαμε, ενόψει του δεύτερου γύρου, ότι θα βγουν μαχαίρια. Οτι δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι απώλειες του πρώτου γύρου, όπου ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός έχασε 13 βαθμούς. Οτι ο πρωταθλητής μπορεί να φτάσει τις δώδεκα νίκες στα δεκαπέντε ματς. Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ότι τα ντέρμπι δεν αρχίζουν με το Ολυμπιακός – ΑΕΚ στις 4 Φεβρουαρίου, αλλά με το Λάρισα – ΑΕΚ. Πράγματι. Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα που θα πάει step by step. Παιχνίδι με παιχνίδι. Και τα μαχαίρια βγήκανε. Η πρώτη πιστολιά, δηλαδή, που έπεσε στο AEL FC Arena. Με τον Σκουλά να μη δίνει στη ΑΕΚ ούτε τον πυρετό του. Και δεν είναι ότι ο Αλέξης Κούγιας (φωτογραφία) απέκτησε δυναμική στη Διαιτησία. Και δεν είναι ότι επέστρεψαν οι γκρανκάσες και κάνουν ξανά κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι οι δυνάμεις της εξυγίανσης που τρέχουν, όπως έχουμε επίσης πει, ποια θα προλάβει πρώτη. Ηταν η απάντηση του Βορρά στον Νότο για το πέναλτι που δεν έδωσε στον ΠΑΣ ο Στυλιαράς, για να κάνει το 1-0 κόντρα στην ΑΕΚ.

Τρίτος ενδιαφερόμενος

ΤΟ νεότερο λοιπόν είναι ότι ο ένας από τους δύο της (πάλαι ποτέ) Συμμαχίας άρχισε να σημαδεύει τα παιχνίδια του άλλου. Και με δεδομένο ότι τα παιχνίδια πλέον είναι μετρημένα κουκιά, περιθώρια για να αναπληρωθούν οι απώλειες δεν υπάρχουν. Κι εκεί ακριβώς θα πάει η δουλειά: Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ, αύριο, είναι ένα από τα παιχνίδια με αμφίπλευρο ενδιαφέρον. Θα μπορέσει ο Νότος να πάρει ρεβάνς για τον Σκουλά; Ή ο Βορράς θα έχει κάνει τα κουμάντα του; Οψόμεθα. Οπως οψόμεθα, επίσης, για το Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός που το ενδιαφέρον Βορρά και Νότου είναι κοινό. Πολύ περισσότερο θα είναι τη μεθεπόμενη Κυριακή το Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Οπου θα υπάρξει η εξής πρωτοτυπία. Για πρώτη φορά σε ντέρμπι θα υπάρχει και τρίτος ενδιαφερόμενος. Ο Βορράς, που θα τον εξυπηρετεί η ισοπαλία. Αν είναι να πάρει δηλαδή κάποιος πέναλτι για να κερδίσει, ο διαιτητής να μην το δίνει. Κι αν είναι για να ισοφαρίσει, να το δίνει ευχαρίστως. Μπορεί να το δούμε κι αυτό.

Ενημερωμένο το Μαξίμου

ΝΑ το δεις και να μην το πιστέψεις. Ο λόγος για το ποσοστό από το Στοίχημα (πλην ΟΠΑΠ) που προσδοκούν στη Σούπερ Λιγκ. Ο υφ. Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης (φωτογραφία) εμφανίζεται θετικός, υπάρχει σχετικό πλάνο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι ενημερωμένο και το Μέγαρο Μαξίμου. Το συνολικό κονδύλι υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα 50 εκατομμύρια. Σχετικά με τις ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, από ένα εκατομμύριο η καθεμία. Σημαντικό ποσό θα διατεθεί για τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, ενώ στη μοιρασιά θα μπει και η ΕΠΟ. Ποσά τεράστια για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις όμως: Τακτοποίηση των υποχρεώσεων σε Εφορία, ΙΚΑ, ποδοσφαιριστές. Ρήτρες εμπλοκής σε στημένα παιχνίδια, επεισόδια. Διάθεση μέρος του ποσού για έργα στα γήπεδα κ.λπ. Η θεσμοθέτηση του ποσοστού δηλαδή να συνδυαστεί με την αναβάθμιση του προϊόντος.

Πακέτο προϋποθέσεων

ΑΝ δηλαδή μια ομάδα (κι αυτό αφορά ειδικότερα της Φούτμπολ Λιγκ) εμφανιστεί στα «ύποπτα» παιχνίδια, βγαίνει από τη λίστα της χρηματοδότησης. Οποια ομάδα τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού της έδρας της για επεισόδια με ποινή μεγαλύτερη της μίας αγωνιστικής το ποσό που έχει λαμβάνειν θα περικόπτεται κατά 20%. Ανάλογες θα είναι οι επιπτώσεις για εμπρηστικές δηλώσεις σχετικά με τη Διαιτησία. Οπως προαναφέραμε, πρόκειται για ένα πακέτο από προϋποθέσεις που θα στοχεύουν στη αναβάθμιση του προϊόντος, με τη Σούπερ Λιγκ να έχει την κεντρική διαχείριση. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, να έχει σαν πάγια αρχή να τάζει στους πάντες τα πάντα, θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Οταν μάλιστα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (σ.σ. το ποσοστό θα βγει με φορολόγηση των κερδών των παικτών). Από το συνολικό ποσό, το 50% θα διαχειρίζεται κατά το δοκούν η ΓΓΑ για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο κίνητρο για την υλοποίησή του. Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να το δούμε (τον επόμενο μήνα, όπως λέγεται) για να το πιστέψουμε.

Σε 20 μέρες

ΤΟ 1-0 του Πλατανιά επί του Λεβαδειακού τον κράτησε ζωντανό στη μάχη για τη σωτηρία. Μία μάχη που θα κριθεί στο μεγαλύτερό της ποσοστό σε τρία παιχνίδια. Που θα διεξαχθούν, μάλιστα, στις προσεχείς 20 μέρες. Κέρκυρα – Πλατανιάς σήμερα. Πλατανιάς – Απόλλωνας τη μεθεπόμενη Δευτέρα και Κέρκυρα – Απόλλωνας στις 17 Φεβρουαρίου.