Εντάξει δεν συνηθίζω να γράφω καλά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα, σήμερα, ωστόσο, θα κάνω μια εξαίρεση. Σύμφωνα με πηγές μου στο Νταβός ο Πρωθυπουργός ήταν για πρώτη φορά στη διεθνή παρουσία του απόλυτα OK με το dress code της εκδήλωσης. Παρότι δεν φορούσε, ως συνήθως, γραβάτα. Στο χιονισμένο θέρετρο, πριν από περίπου έξι χρόνια οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποφάσισαν πως πρέπει να το κάνουν λιγότερο ελιτίστικο και περισσότερο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό. Εξού και άρχισαν να καλούν ηθοποιούς, τραγουδιστές κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αποφάσισαν επίσης πως οι προσκεκλημένοι μπορούν να ντύνονται όπως επιθυμούν, ενώ εκείνοι που πληρώνουν για να συμμετέχουν –ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό θέλω να πω –δεν χρειάζεται να φορούν γραβάτα. Στη λογική της δημιουργίας ενός πιο φιλικού κλίματος. Βέβαια, αν επιθυμούν να βάλουν γραβάτα, θα πρέπει να πληρώσουν κάτι παραπάνω. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, αρκετοί είναι εκείνοι που την αποφεύγουν. Κι έτσι ο Τσίπρας δεν ξεχώριζε σαν τον συριζαίο μέσα στους γραβατωμένους.
Lapsus linguae
Φόρεσε την ωραία του ποσέτ –σχεδόν ασορτί με τη γραβάτα, το αναφέρω γιατί μου φάνηκε έναν τόνο πιο σκούρα –και πήγε στη Βουλή. Ανέβηκε στο βήμα και παραλίγο να κάνει χοντρή γκάφα. Αναφέρομαι στον Γιώργο Κατρούγκαλο. Την ώρα που με το γνωστό του ύφος επέπληττε τους «ακραίους» πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, είπε πως «αυτά είναι ακραία που τα ακούω από τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους… Συγγνώμη, όχι τους Ανεξάρτητους, την Ενωση Κεντρώων ήθελα να πω και από ορισμένους της ΝΔ». Τς, τς, τς. Ακραίοι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες; Δεν έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι είναι «πατριωτική Κεντροδεξιά»; Εγώ πάλι δεν θα μπω καν στον κόπο να θυμίσω τα περί φροϊδικού lapsus linguae, θα επικαλεστώ το γνωστό γνωμικό, γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει.
Συνεδρίαση rotation
Αύριο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, ήτοι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ο τόπος της συνεδρίασης, που θα είναι τα κεντρικά γραφεία του Ποταμιού στη Σεβαστουπόλεως. Το λέω γιατί οι συμμετέχοντες έχουν αποφασίσει οι συνεδριάσεις να γίνονται με rotation, ήτοι σε άλλα γραφεία κάθε φορά. Για να στέλνουν, σύμφωνα με πηγή μου που γνωρίζει την κεντροαριστερή ψυχοσύνθεση, το μήνυμα πως δεν υπάρχει ένα κέντρο –τύπου Χαριλάου Τρικούπη –στον νέο ενιαίο φορέα.
Η άλλη Αριστερά
Μιας και αναφέρθηκα στους κεντροαριστερούς, έχω να πω ότι το έχουν ρίξει γενικώς στις συμβολικές κινήσεις. ΔΗΣΥ και Ποτάμι κατέθεσαν από κοινού ερώτηση για τον Ρουβίκωνα. Την υπογράφουν οι
Γρηγόρης Ψαριανός,
Σπύρος Δανέλλης,
Θανάσης Θεοχαρόπουλος και
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Ετσι θέλησαν να δείξουν πως υπάρχει και άλλη Αριστερά –μιας και οι τέσσερις προέρχονται από την ανανεωτική Αριστερά.
Οι πρώην βουλευτές στηρίζουν Τσίπρα
Η Ενωση Τέως Βουλευτών – Ευρωβουλευτών εξέδωσε ανακοίνωση για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Γράφουν οι πρώην εθνοπατέρες, λοιπόν, ότι «η υποδοχή των διεθνών αγορών και των οίκων αξιολόγησης υπήρξε θετική. Οι θεσμοί δεν εφείσθησαν καλών λόγων. Οι εξελίξεις αυτές δεν δίνουν χώρο στη μικροψυχία, έστω και αν κάποια βαρίδια τους είναι επώδυνα». Στα πηγαδάκια της Βουλής αυτό εξελήφθη ως μια σαφέστατη κίνηση στήριξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εκείνο που σχολίαζαν όλοι ήταν πως την ανακοίνωση υπογράφει ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός, πρόεδρος της εν λόγω Ενωσης, ο οποίος υπήρξε βουλευτής της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Πόλεμος Σαμαρά – Μαξίμου
Το Μαξίμου, όπως γνωρίζετε, διακίνησε ένα βίντεο στο οποίο – όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση – ο Αντώνης Σαμαράς εμφανιζόταν να αποδέχεται σε συνέντευξή του τo 2009 τη σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, ενιαία για όλες τις χρήσεις. Μάλιστα, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν συμφωνεί με αυτές τις απόψεις. Συνεργάτες του πρώην προέδρου της ΝΔ απάντησαν κάνοντας λόγο για «αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζονται», για «επικίνδυνους απατεώνες και άγαρμπα fake news». «Οπως ξέρει όλος ο κόσμος», συμπλήρωναν, «ο Αντώνης Σαμαράς δεν δέχθηκε ποτέ ονομασία με το όνομα της Μακεδονίας! Ούτε από το απόσπασμα της συνέντευξής του που παρουσίασαν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αντίθετα εμφανίζεται βέβαιος ότι οι Σκοπιανοί θα απέρριπταν την “ενιαία ονομασία για κάθε χρήση”, όπως και συνέβη μέχρι σήμερα». Η απάντηση του Μαξίμου σε αυτή την αντίδραση, μάλλον μοιάζει με την μπάλα στην εξέδρα: «Συστήνουμε στον κ. Σαμαρά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και όλα θα πάνε καλά». Πάντως, ο Σαμαράς βρήκε στήριξη από το στέλεχος των ΑΝΕΛ και παλιό πολιτικό του φίλο Παύλο Χαϊκάλη, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση «άδικη και παραπλανητική».
Το φοιτητικό των 45 ευρώ!
Μεταξύ μας, η χάρη του δεν είναι για τις ορέξεις των φοιτητών, εκτός εάν οι τελευταίοι θέλουν σώνει και ντε ν’ ακούσουν την global φωνή του ακτιβισμού. Αλλά 45 ευρώ το φοιτητικό για τη συναυλία του Στινγκ στο «απολουκοποιημένο» Φεστιβάλ Αθηνών; Η νέα τιμολόγηση φέρνει μάλλον και νέα ήθη. Μέχρι να ενημερωθώ καταλλήλως για τη «διαδρομή» που φέρνει τον άγγλο μουσικό στα μέρη μας, σας πληροφορώ ότι το εισιτήριο για τους ανέργους κοστίζει 25 ευρώ (!), η β’ ζώνη του κάτω διαζώματος 84, στο άνω διάζωμα ξεκινά από 60, ενώ το ακριβότερο της διακεκριμένης ανέρχεται στα 142. Να θυμίσω – άσχετο εντελώς – ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» του Γιώργου Λούκου ήταν οι μεσάζοντες.