Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αλλά το κείμενο της πολιτικής της απόφασης δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες. Ποτέ δεν είναι αργά, έχω να πω εγώ. Στο οκτασέλιδο, λοιπόν, κείμενο που, οφείλω να παραδεχθώ, μελέτησα επισταμένως, – για να ξέρω να απαντήσω αν ερωτηθώ ποιο είναι το κυβερνητικό έργο της τριετίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – γίνεται ειδική αναφορά στους πλειστηριασμούς και την ανάγκη επέκτασης του θεσμικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επίσης, ξαναμπαίνει στο συριζαϊκό λεξιλόγιο ο όρος «καθαρή» για την έξοδο από το Μνημόνιο – τον οποίο, βέβαια, να θυμίσω πρώτο έχει αποσύρει το Μαξίμου, αντικαθιστώντας τον στην καλύτερη περίπτωση με το «αυτοδύναμη». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ανάγκη να υπάρξουν τοπικές συγκλίσεις που θα αναδείξουν, λέει, την πολιτική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ – στα απλά ελληνικά το λέμε φλερτ στο Κίνημα Αλλαγής. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διεξαγωγή θεματικών συνεδριάσεων της ΚΕ, ενώ μνεία γίνεται και στην εφημερίδα «Αυγή» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», με έμμεσες αιχμές κατά των εργαζομένων που δεν αποδέχονται το σχέδιο εξυγίανσης της διοίκησης. Ετσι, εντέλλονται οι βουλευτές και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν σε εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης των δύο Μέσων. Για να συνοψίσω, δεν γίναμε σοφότεροι.
Φοβού τους Ρώσους…
Για τον ποδοσφαιρόφιλο Τσίπρα, το δώρο που του προσέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης στο Νταβός ήταν ό,τι έπρεπε. Για τον Τσίπρα ως οπαδό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, όμως, ήταν – πώς να το πω; – μαχαιριά στην καρδιά. Και θα μπορούσε να εκληφθεί ώς και ειρωνεία. Το λέω επειδή ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, του δώρισε την επίσημη μπάλα και τη μασκότ του Μουντιάλ που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στη Ρωσία. Ενός Μουντιάλ, δηλαδή, από το οποίο θα απουσιάσει η Ελλάδα για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια και δύο συνεχείς παρουσίες της στις διοργανώσεις της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Δεν το περίμενε φαντάζομαι ο Τσίπρας αυτό από το ξανθό γένος από τον Βορρά.
Σέλφι με τον Γλέζο
Ο Μανώλης Γλέζος βρέθηκε χθες στη Βουλή και μάλιστα ανέλαβε και χρέη ξεναγού. Τι εννοώ; Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ξενάγησε τους μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης στους χώρους του Κοινοβουλίου. Οι πιτσιρικάδες, μάλιστα, λέει άνθρωπός μου που παρακολούθησε την περιήγηση, του ζήτησαν να βγάλει σέλφι μαζί τους στο Περιστύλιο κι εκείνος δεν αρνήθηκε.
Ο Λεβέντης το φλουρί
Μένω στη Βουλή για να σας πω ότι το φλουρί της βασιλόπιτας που έκοψε χθες ο Πρόεδρος Νίκος Βούτσης έπεσε στον Βασίλη Λεβέντη. Επί του τελετουργικού να ξέρετε ότι ο Βούτσης έκοψε το πρώτο κομμάτι της πίτας για τον Χριστό – αν και αριστερός –, το δεύτερο για τη Βουλή, το τρίτο για τους μετανάστες και μετά ακολούθησαν οι αρχηγοί των κομμάτων. Εμεινε πιστός στα έθιμα, άρα, κι εμείς σπίτι μας κόβουμε του Χριστού, του σπιτιού, του φτωχού και μετά του νοικοκύρη.
Μια συζήτηση για
ένα δύσκολο τρίγωνο
Βρήκα στο μέιλ μου πρόσκληση για την ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών με θέμα: «Κοινό περί δικαίου αίσθημα Vs. Κράτος δικαίου. Το δύσκολο τρίγωνο: Δικαιοσύνη – Κοινή Γνώμη – Πολιτική». Στο πάνελ θα βρίσκονται, εκτός από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ, πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Βασίλειος Μαρκής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, ο καθηγητής στη Νομική Χρίστος Χ. Μυλωνόπουλος και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης. Η συζήτηση θα γίνει την άλλη Τετάρτη, 31 του μήνα, στο King George.
Ο Καμίνης κατά της ΧΑ για το Μακεδονικό
Πηγή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με ενημέρωσε για την ομολογουμένως ενδιαφέρουσα χθεσινή συνεδρίασή του. Γιατί τη χαρακτηρίζω ενδιαφέρουσα; Η παράταξη Ελληνική Αυγή είχε υποβάλει αίτημα να εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας ψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ και την παροχή διευκολύνσεων για το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου. Ο Γιώργος Καμίνης λοιπόν πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα των χρυσαυγιτών, έμαθα. Και το σκεπτικό του, όπως αποτυπώθηκε στην εισήγησή του, ήταν πως μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε την πιθανότητα ενός νέου διχασμού. Σύμφωνα με τον κατάσκοπό μου, επί λέξει, ο δήμαρχος είπε ότι «όποιος θέτει ζήτημα δημοψηφισμάτων και ψηφισμάτων για την ονομασία, το μόνο που επιδιώκει είναι να διχάσει τον ελληνικό λαό. Υποδαυλίζουν το μίσος. Υπεύθυνη για τον χειρισμό του ζητήματος είναι η επίσημη ελληνική κυβέρνηση, έχοντας απέναντί της τη δημοκρατική αντιπολίτευση. Σήμερα απαιτείται νηφαλιότητα και ψυχραιμία». Βέβαια, πηγές προσκείμενες στον δήμαρχο έσπευδαν χθες να διευκρινίσουν ότι ο Καμίνης είναι αρνητικός στις προτάσεις της ΧΑ, όχι στο συλλαλητήριο.
Ο Ανδρουλάκης καιοι προσφυγικές ροές
Τις προάλλες ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μια ερώτηση στη Φεντερίκα Μογκερίνι ζητώντας να ενημερωθεί για την κατάσταση στη Συρία μετά την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στις κουρδικές περιοχές. Για την ακρίβεια, φοβάται μια νέα αποσταθεροποίηση της χώρας. Εξού και ζήτησε να μάθει τη θέση της Επιτροπής για την πολεμική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εξυπηρετήσει τα πολιτικά συμφέροντά του. Αν τώρα απορείτε με τι ασχολείται ο ευρωβουλευτής, ενώ έχουν μπροστά τους προσυνεδριακό διάλογο στην Κεντροαριστερά, να σας απαντήσω ότι ο Ανδρουλάκης ανησυχεί για μια πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών προς στα ελληνικά νησιά εξαιτίας του Ερντογάν.