Το νέο πλαίσιο που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Σκοπιανό από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών, τουλάχιστον για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Η ώρα της λύσης δεν είναι τώρα και, επί της ουσίας, θα ήταν σκόπιμο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση Ζάεφ, οι οποίες θα δεσμεύουν τη χώρα. Με την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνον περιχαρακώνει το εσωκομματικό πεδίο, αλλά και καθιστά εκ των προτέρων σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει κάθε συμφωνία που ενδεχομένως φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για το Σκοπιανό.

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ δεν περιορίστηκε στη συνήθη αυστηρή κριτική του προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, αλλά προέβλεψε πως το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει καν λύση. «Ετσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία. Και, προπαντός, αφού η άλλη πλευρά έχει προηγουμένως έμπρακτα αποδείξει ότι ζητά λύση πραγματική όχι πλασματική, που όντως θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών», διεμήνυσε.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε αυτό που μετέφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα από την Πειραιώς, ότι δηλαδή «είναι πολύ αργά για ενημέρωση». «Το ζήτημα κλείνει εδώ» τόνισε με έμφαση, αποκόβοντας έτσι κάθε γέφυρα συνεννόησης με την κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία κατηγόρησε για «τυχοδιωκτισμό» και «προσπάθεια διχασμού του λαού». Δεν ήταν τυχαίο ότι η παρέμβαση Μητστάκη έγινε λίγο προτού ξεκινήσει η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός καθώς με την κίνηση αυτή τα μηνύματα μπορούσαν να διαβιβασθούν και τις δύο κυβερνήσεις.

Αργά το βράδυ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα – Ζάεφ, η ΝΔ υποστήριξε ότι για τη κρίσιμη παράμετρο του Συντάγματος των Σκοπίων οι δύο πρωθυπουργοί δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά. Και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές ότι ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό συμφέρον».

Δριμύ ήταν το κατηγορώ του και για τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση –τόνισε –έσπευσε «να απαξιώσει και να συκοφαντήσει όσους συμμετείχαν», ενώ την κατηγόρησε για «επικίνδυνα παιχνίδια». «Συνένοχοι σε μια ιστορία που, όπως πάει να τη χειριστεί ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του Εθνους μας, δεν θα γίνουμε… Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», ανέφερε σε υψηλούς τόνους, στοχεύοντας πρωτίστως στο παραδοσιακό συντηρητικό ακροατήριο –στον απόηχο και των συζητήσεων περί δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ με προωθητική δύναμη το Σκοπιανό.

Στο ίδιο επιθετικό ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντπολίτευσης επανέλαβε πως η κυβέρνηση επέλεξε να πάει σε μία διαπραγμάτευση χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε την αντιπολίτευση ούτε τον λαό και χωρίς να δημιουργήσει ένα στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης.

«ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ». Πυρά στον κυβερνητικό συνασπισμό εκτόξευσε ο πρόεδρος της ΝΔ και για την οικονομία, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του περί αυτοδύναμης εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, εξάλλου, κάλεσε τον κόσμο της ΝΔ σε συστράτευση για να διώξει τους «ψεύτες και τους φαύλους» –όπως ανέφερε –«που από το 2015 εξουσιάζουν με αυταρχισμό τη χώρα». Και έκανε λόγο για συστηματική καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών από την κυβέρνηση. Οπως είπε, στην εθνική άμυνα «αλωνίζουν μεσάζοντες με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου». Και στον χώρο των ΜΜΕ «η κυβέρνηση χτίζει συμμαχίες με νεόκοπους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου, την ίδια στιγμή που τους επιτρέπει να φοροδιαφεύγουν προκλητικά. Νέες εφημερίδες εκδίδονται σωρηδόν με αφανείς υποστηρικτές και προκλητική χρηματοδότηση από τα μεγάλα διαφημιστικά κονδύλια δημοσίων επιχειρήσεων».

«Με το χρήμα του έλληνα φορολογουμένου» κατέληξε «η κυβέρνηση χτίζει το καθεστώς της. Τους προειδοποιώ ότι σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα λογοδοτήσουν. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι κυβερνώντες καταστρατηγούν την ανεξαρτησία των φορολογικών Αρχών στήνοντας ένα παρακράτος…».