Οδικό χάρτη για την επίλυση των διμερών διαφορών τους εντός της άνοιξης φαίνεται ότι έχουν διαμορφώσει η Αθήνα και τα Τίρανα με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για να δοθεί στην Αλβανία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι δύο κυβερνήσεις έχουν βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα σε μία συζήτηση – πακέτο υπό άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί ορισμένες «τεχνικές προσαρμογές» στη Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009 με σκοπό «να κερδίσει» την εφαρμογή της. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η Αθήνα φέρεται να εξετάζει, παράλληλα με τις προσαρμογές αυτές, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια (αν και μία τέτοια κίνηση θα ήταν ορθότερο να πραγματοποιηθεί σε όλη τη δυτική πλευρά της χώρας και όχι μόνο αναφορικά με την Αλβανία).

Η Συμφωνία του 2009, η οποία έχει πραγματοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στη «μέση γραμμή», έχει κριθεί αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας με αμφιλεγόμενα επιχειρήματα. Μάλιστα, ο σημερινός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πρωτοστατήσει στην κήρυξη της συμφωνίας ως αντισυνταγματικής –αν και αρχικά δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις. Σημειώνεται ότι τα Τίρανα έχουν ζητήσει προσαρμογές στη Συμφωνία και έχουν προβεί σε σειρά ρηματικών διακοινώσεων τα τελευταία χρόνια εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους.

Ο Ράμα, έπειτα από σειρά ανθελληνικών δηλώσεών του, εμφανίστηκε προχθές με διαφορετική γραμμή λέγοντας ότι οι διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν μέχρι την άνοιξη. «Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτόν τον διάλογο και να εισέλθουμε σε μία νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας» τόνισε σε συνέντευξή του στο Report TV. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον αλβανό ομόλογό του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Εκεί θα γίνει μία επισκόπηση των αποτελεσμάτων των συνομιλιών που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Ντίτμιρ Μπουσάτι το τριήμερο 19-21 Ιανουαρίου στην Κορυτσά. Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί καθώς είχε προηγηθεί μία ανάλογη τον περασμένο Νοέμβριο, στην Κρήτη.

ΤΡΙΑ ΚΑΛΑΘΙΑ. Η Αθήνα έχει προσπαθήσει να δώσει, μέχρι στιγμής, το βάρος σε κινήσεις όπως η έναρξη της εκταφής των οστών των ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940-1941. Αναμφίβολα πρόκειται για σημαντικό βήμα, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει αποκαλύψει οτιδήποτε για τις δικές της θέσεις σε αλβανικά ζητήματα όπως η άρση του εμπολέμου. Πρόσφατα δε, σε συνέντευξή του, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών είχε παρουσιάσει τρία «καλάθια θεμάτων» τα οποία συζητούν οι δύο πλευρές.

Στο πρώτο περιλαμβάνονται το εμπόλεμο, τα στρατιωτικά κοιμητήρια αλλά και το Τσάμικο (σ.σ. κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευδαν ότι αυτό το θέμα συζητείται, αλλά δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση). Στο δεύτερο περιλαμβάνονται ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας αλλά κατά τον Μπουσάτι και τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα. Στο τρίτο υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού ζητήματος, δηλαδή η Συμφωνία Θαλασσίων Ζωνών αλλά και ο καλύτερος καθορισμός των χερσαίων συνόρων.