Την ανάγκη λύσης του Σκοπιανού με βάση εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς «λευκή επιταγή», τονίζουν εκ νέου από το Κίνημα Αλλαγής. Καταλογίζοντας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «μικροκομματικές σκοπιμότητες» στον χειρισμό του εθνικού θέματος, από την Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για έναν «διαγκωνισμό που αναζωπυρώνει την πόλωση και απειλεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την εθνική υπόθεση και να διχάσει ξανά την ελληνική κοινωνία».

Κατηγορούν την κυβέρνηση πως συμβίωσε επί μακρόν αρμονικά στις «πλατείες των Aγανακτισμένων» με την φασιστική Ακροδεξιά, αλλά σήμερα ενοχοποιεί ως φασίστες συλλήβδην όλους όσοι διαδηλώνουν την άποψή τους για το ευαίσθητο εθνικό θέμα. Παράλληλα, υπενθυμίζουν τις ευθύνες της ΝΔ καθόλη τη δεκαετία του ’90, αλλά και στο Βουκουρέστι το 2008, τονίζοντας ότι «κάνει πως δεν βλέπει ότι ακραία εθνικιστικά στοιχεία να επιχειρούν να καπηλευθούν την αγωνία και την ευαισθησία των Ελλήνων».

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά μετά την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός, ζητώντας εξηγήσεις για τις δηλώσεις του έλληνα Πρωθυπουργού σχετικά με ενδεχόμενη κοινοβουλευτική κύρωση της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένδειξη καλής θέλησης. Τόνισε, επίσης, πως η στάση Μητσοτάκη «επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του», επισημαίνοντας πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν παιχνίδια με τα εθνικά θέματα στην πλάτη του ελληνικού λαού».

Ενιαία γραμμή. Το θέμα, παρά τις επιμέρους προσωπικές απόψεις στελεχών, βρίσκει ενωμένο το Κίνημα Αλλαγής, καθώς όλοι οι σχηματισμοί που το απαρτίζουν συμφωνούν στη θέση που εξέφρασε και η Φώφη Γεννηματά με την παρέμβασή της για σύνθετη ονομασία erga omnes. Οπως και τη θέση ότι «η τελική στάση θα καθοριστεί με αίσθημα ευθύνης και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες» –στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για ελλιπή ενημέρωση.

Το κρίσιμο θέμα του Σκοπιανού δείχνει την πρόθεση του Κινήματος Αλλαγής να προτάσσει σε κάθε περίπτωση την εναλλακτική, προοδευτική λύση, γι’ αυτό η στάση Γεννηματά δεν θα μεταβληθεί μέχρι το πέρας των διαπραγματεύσεων, αξιολογώντας στο σύνολό της την πρόταση που ενδεχομένως έρθει προς ψήφιση. Προς την ίδια κατεύθυνση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ τονίζει πως ο νέος φορέας «θα αποφασίσει υπεύθυνα, μακριά από ετεροπροσδιορισμούς», ενώ οι οργανώσεις του Ποταμιού στη Μακεδονία καταφέρθηκαν εναντίον των ακροδεξιών στοιχείων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.