Σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης μετατρέπει πλέον ξεκάθαρα (ενδεχομένως και αποκλειστικά) η κυβέρνηση το Σκοπιανό, έπειτα από την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός και τα πενιχρά της αποτελέσματα.
Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στρέφονται από τις πρώτες ώρες μετά την συνάντηση στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, όπου όπως φαίνεται, βρίσκεται και η προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου – και όχι στην επίλυση του ζητήματος.
Η τακτική αυτή αποκαλύπτεται σε πολλές ενέργειες και παρασκηνιακές πρωτοβουλίες.
Μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ομολόγησε ότι «γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως, ενδεχομένως, το σύνολο του πολιτικού συστήματος», η βιομηχανία των non paper του Μαξίμου συνέχισε την επίθεση στην ΝΔ.
Με αφορμή την δήλωση του προέδρου του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ ο οποίος είπε ότι «καλωσορίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», με αφορμή την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, Κουμουνδούρου και Μαξίμου εν χορώ, έσπευσαν να διαπιστώσουν άδειασμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Χθες ο κ. Μητσοτάκης δέσμευσε το κόμμα του σε μια ανεύθυνη και καιροσκοπική “μη στάση” σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, προκειμένου να “χαϊδέψει” την ακροδεξιά εθνικιστική πτέρυγα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», αναφέρει η κυβερνητική πλευρά και εκτμά ότι «η στρατηγική αυτή μπάζει ήδη νερά: Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε σήμερα ως “παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος” τις τελευταίες εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».
Αποκλείοντας δε ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο εξομάλυνσης του κλίματος και επίτευξης κάποιας συνεννόησης, η ανακοίνωση καταλήγει: «Περιμένουμε με ενδιαφέρον αν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την αυτογελοιοποίηση».
Η κυβερνητική προπαγάνδα φανερώνει ότι βασικό της μέλημα είναι πλέον οι ελιγμοί (παρασκηνιακών ή μη) με στόχο την πρόκληση προβλημάτων στις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ, «διέρρευσε» η πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε ότι προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία – Σκόπια».
Με αυτήν την δήθεν αποκάλυψη, η κυβερνητική πλευρά είναι σαφές ότι επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς υποτίθεται ότι σε αυτήν την ονομασία είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σημίτη με υπουργό Εξωτερικών τον Γ. Παπανδρέου.
Το υπονοούμενο: σήμερα το Κίνημα Αλλαγής ή η ΔΗΣΥ δεν θα είναι συνεπείς αν δεν στηρίξουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της…
Υπό αυτές τις συνθήκες και εν αναμονή των επόμενων φάσεων της «διαπραγμάτευσης», το ζήτημα που απομένει να φανεί είναι αν ο κ. Τσίπρας θα έχει την πρόθεση ή την δυνατότητα να φέρει το ζήτημα εις πέρας ή αν απλώς θα το χρησιμοποιήσει για τις μικροκομματικές του επιδιώξεις.