Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης Ulsan στην Νότιο Κορέα δημιούργησαν ένα ζευγάρι «έξυπνων» φακών επαφής. Αυτοί οι φακοί προορίζονται για χρήση σε διαβητικά άτομα και θα μπορούν να παρακολουθούν τα επίπεδα του σακχάρου. Πρόκειται για μαλακούς, εύκαμπτους φακούς που μπορούν να κάνουν αναλύσεις στα δάκρυα, να διαπιστώνουν τα επίπεδα του σακχάρου και να εμφανίζουν τα αποτελέσματα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του ασθενή. Η χρήση των φακών θα επιτρέψει στους ασθενείς να έχουν σταθερή παρακολούθηση της κατάστασης τους ώστε σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα να το αντιμετωπίσουν άμεσα. Οι φακοί αυτοί δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε κουνέλια και έχουν περάσει σε επόμενη φάση δοκιμών.

Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν φακούς επαφής που ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες και θα έχουν διαφόρων ειδών δυνατότητες και εφαρμογές. Ας δούμε ορισμένους από αυτούς…

Υπερόραση

Ονομάζεται Ocumetrics Bionic Lens και είναι ο βιονικός φακός που ανέπτυξε ο καναδός επιστήμονας και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας, δρ Γκαρθ Ουέμπ. Ο φακός, πέρα από την αποκατάσταση της όρασης υπόσχεται, σύμφωνα με τον δημιουργό του, και την ενίσχυσή της και μάλιστα σε όρια που ξεπερνούν το 100/100. Η εμφύτευση του φακού πραγματοποιείται μέσα σε οκτώ λεπτά με τη βοήθεια μιας σύριγγας. Ο φακός από βιοσυμβατό πολυμερές υλικό βρίσκεται «διπλωμένος» μέσα σε αλατούχο διάλυμα και αναδιπλώνεται κατά την τοποθέτησή του. Σύμφωνα με τον ειδικό, μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα η όραση του ασθενούς θα αποκαθίσταται πλήρως και θα γίνεται «έως και τρεις φορές ισχυρότερη».

Zoom

Η Υπηρεσία Ανάπτυξης Προηγμένων Τεχνολογιών του αμερικανικού στρατού (DARPA) ανέπτυξε ένα τηλεσκοπικό φακό επαφής. Οι οδηγίες χρήσης είναι απλές: Ο χρήστης των φακών μπορεί να ανοιγοκλείνει το δεξί μάτι για να… ζουμάρει, και να ανοιγοκλείνει το αριστερό για επαναφορά στην κανονική όραση. Η τεχνολογία προοριζόταν για μικροσκοπικές κάμερες σε drone, φαίνεται όμως ότι μπορεί να τροποποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης, ή ακόμα και για να χαρίσει υπεράνθρωπη όραση σε υγιείς χρήστες. Οι φακοί περιέχουν μικρά τηλεσκόπια από αλουμίνιο, τα οποία ρυθμίζονται ώστε να προσφέρουν κανονική όραση ή μεγέθυνση 3x.

Ολογραφικές εικόνες

Διεθνής ομάδα ερευνητών δημιούργησε έναν επαναστατικό τύπο φακών επαφής που προβάλλουν ολογραφικές εικόνες. Ετσι, όποιος φοράει αυτούς τους φακούς θα μπορεί να βλέπει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του ειδήσεις, τα e-mail του ακόμη και την κατάσταση της υγείας του! Τους φακούς επαφής ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Πανεπιστήμιο Ααλτο στη Φινλανδία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα πειράματα που διεξήγαγαν σε κουνέλια ήταν πετυχημένα αφού οι φακοί δεν ήταν «ενοχλητικοί» για τα πειραματόζωα ενώ αποδείχθηκαν και ασφαλείς καθώς δεν παρουσιάστηκε κάποια παρενέργεια από τη χρήση τους.

Το πρότυπο μοντέλο που έφτιαξαν οι ερευνητές βασίζεται σε ένα μικροκύκλωμα το οποίο μπορεί να προβάλει μόνο ένα εικονοστοιχείο (pixel). Επίσης η πηγή ενέργειάς του (μια ασύρματη μπαταρία) πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοστών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα κάνουν στο αρχικό μοντέλο τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ζεύγους φακών οι οποίοι θα προβάλλουν εικόνες και κείμενα με την πηγή ενέργειας να μη βρίσκεται πολύ κοντά τους.

Το μάτι-κάμερα

Η ημέρα κατά την οποία θα φωτογραφίζουμε ό,τι βλέπουμε με ένα απλό βλεφάρισμα πλησιάζει, όπως όλα δείχνουν. Ο λόγος για μια ενδιαφέρουσα πατέντα που κατέθεσε ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας Google και η οποία αφορά ένα ζευγάρι φακών επαφής με ενσωματωμένη κάμερα.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή της εταιρείας να αποβλέπει μακροπρόθεσμα στη συρρίκνωση των γυαλιών της εταιρείας, Google Glass, σε ένα ζευγάρι πανίσχυρων φακών επαφής.

Θεόδωρος Λαΐνας