Από την αφάνεια στην καταξίωση, στη γενική κατακραυγή, στην κόντρα και τελικά στην προσπάθεια για ένα restart. Αυτή θα μπορούσε να είναι η ιστορία της ελληνικής άρσης βαρών τα τελευταία 28 χρόνια, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η δημιουργία της περίφημης Ντριμ Τιμ με τους τιτάνες που σήκωναν στα χέρια τους –μαζί με τα βάρη –ένα ολόκληρο έθνος.
Οταν το 1991 ο τότε πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιάννης Σγουρός έπειθε τον Χρήστο Ιακώβου να αφήσει το FBI (είχε δεχτεί πρόταση στην Αμερική για να δουλέψει ως προπονητής στη διάσημη ακαδημία) και να συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας δυνατής εθνικής ομάδας με Ελληνες της Διασποράς και όχι μόνο, ίσως δεν φανταζόταν και ο ίδιος πού μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα. Το απρόσμενο χρυσό (το είχε χάσει μέχρι και η ΕΡΤ…) του Πύρρου Δήμα στη Βαρκελώνη το 1992, η αποθέωση με τα πέντε μετάλλια το 1996 (χρυσά Δήμας και Καχιασβίλι και ασημένια Λεωνίδης –στη συγκλονιστική κόντρα με τον Σουλεϊμάνογλου -, Σαμπάνης και Κόκκας), το 2000 (χρυσά Δήμας, Καχιασβίλι, ασημένια Σαμπάνης και Μήτρου, χάλκινο η Χατζηαντωνίου), αλλά και το «βουλιαγμένο» από κόσμο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έναν χρόνο νωρίτερα, στο Παγκόσμιο του 1999.
Η αρχή του τέλους
Στην Αθήνα το 2004, το (τέταρτο) μετάλλιο του Πύρρου Δήμα είναι ίσως το πιο συγκλονιστικό όλων, και ας είναι χάλκινο, καθώς είναι συγκλονιστική η προσπάθεια και δακρύζουν και οι πέτρες όταν βγάζει τα παπούτσια του πάνω στο πλατό και ανεβαίνει έχοντας στην αγκαλιά τα παιδιά του. Ανατριχίλα και παρατεταμένο (δεκάλεπτο!) χειροκρότημα από το όρθιο κοινό στις εξέδρες της Νίκαιας. Η τελευταία πινελιά όμως του 2004 είναι πικρή για το άθλημα, αφού το (χάλκινο) μετάλλιο του Λεωνίδα Σαμπάνη τού αφαιρείται, καθώς βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Είναι η αρχή του τέλους.
Η Παρασκευή 4 Απριλίου 2008 ωστόσο είναι η αποφράδα ημέρα που πάει το άθλημα δεκαετίες πίσω και αποτελεί το τέλος του πρωτομάστορα των επιτυχιών Χρήστου Ιακώβου. Μια ολόκληρη 11άδα αθλητών και αθλητριών (όλη η εθνική ομάδα ουσιαστικά) βρίσκεται να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, όσο και αν ο κόουτς τονίζει ότι πρόκειται περί λάθους σκευάσματος από τους Κινέζους.
Την μπαγκέτα του ομοσπονδιακού παίρνει ο Βαλέριος Λεωνίδης από τον συναθλητή και συνοδοιπόρο του και πρόεδρο της ομοσπονδίας πλέον Πύρρο Δήμα στην προσπάθεια να εξυγιανθεί το άθλημα και να γίνει restart. Μέχρι τη Δευτέρα, όταν έμειναν οι φωτογραφίες να θυμίζουν μία από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.