Ισχυρούς κλυδωνισμούς στη Νότια Κορέα προκαλεί η διπλωματία των Ολυμπιακών Αγώνων με τους Βορειοκορεάτες.
Αξιωματούχοι της Πιονγκγιάνγκ και 12 αθλήτριες του χόκεϊ επί πάγου της Βόρειας Κορέας πέρασαν χθες οδικώς τα βαριά φυλασσόμενα σύνορα με τη Νότια Κορέα προκειμένου να ενσωματωθούν στη νοτιοκορεατική ομάδα που θα συμμετάσχει στους Χειμερινούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ. Νωρίτερα η Βόρεια Κορέα με μια σπάνια ανακοίνωσή της απευθύνθηκε σε «όλους τους Κορεάτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό» καλώντας τους να κάνουν μια υπέρβαση για την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου χωρίς τη βοήθεια άλλων χωρών, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η ενωμένη ομάδα θα φορά τις ίδιες στολές και θα παρελάσει υπό τη σημαία της ενωμένης χερσονήσου της Κορέας κατά την τελετή έναρξης στις 9 Φεβρουαρίου.
Είναι η πρώτη φορά που μια ενιαία κορεατική ομάδα θα εκπροσωπηθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1991 ωστόσο η Κορέα ως ενιαία ομάδα είχε συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στην Ιαπωνία, ενώ την ίδια χρονιά είχε εκπροσωπηθεί η κορεατική χερσόνησος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στην Πορτογαλία.
Οι 12 αθλήτριες από τη Βόρεια Κορέα έφτασαν στην πόλη Τζιντσεόν, 90 χλμ. από τη Σεούλ, για να αρχίσουν προπονήσεις υπό τις εντολές της ομοσπονδιακής προπονήτριας της Νότιας Κορέας Σάρα Μάρεϊ. Η ενσωμάτωσή τους θα γίνει σε βάθος εβδομάδας και στις 4 Φεβρουαρίου η ενωμένη πλέον κορεατική ομάδα θα δώσει το πρώτο της φιλικό παιχνίδι με τη Σουηδία.
Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που επέφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την πλειονότητα των Νοτιοκορεατών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 70% των πολιτών της Νότιας Κορέας τάσσεται κατά της ενιαίας ομάδας γυναικών του χόκεϊ επί πάγου διότι οι αθλήτριες από τη Βόρεια Κορέα ουσιαστικά δεν θα ανεβάσουν το αθλητικό επίπεδο.
Υπάρχει επίσης δυσαρέσκεια γιατί η παρουσία των 12 αθλητριών από τη Βόρεια Κορέα στερεί θέσεις από Νοτιοκορεάτισσες που ζούσαν με το όνειρο της συμμετοχής στους Αγώνες.
Η ΔΟΕ επέτρεψε στην κορεατική ομάδα να δηλώσει 35 παίκτριες, αλλά στους αγώνες θα περιορίζονται σε 22, εκ των οποίων, βάσει της διακορεατικής συμφωνίας, οι τρεις πρέπει να είναι από τη Βόρεια Κορέα.
Οι συγκεκριμένες αποφάσεις βαρύνουν με πολιτικό κόστος τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Γιάε Ιν που βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να υποχωρούν στο χαμηλότερο σημείο (60%) από τον Μάιο του 2017.
Ο Μουν επιθυμεί οι αγώνες της Πιονγκτσάνγκ να μείνουν στην Ιστορία ως «Αγώνες της Ειρήνης» και θεωρεί πως με τη διπλωματία των Ολυμπιακών Αγώνων ουσιαστικά επενδύει στο μέλλον.
Αντίθετη άποψη εκφράζει ωστόσο η Ουάσιγκτον, η οποία εκτιμά πως το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αθλητική διοργάνωση για να προωθήσει την προπαγάνδα του.