Δυσάρεστες μνήμες ξύπνησε η κλήρωση της Εθνικής Ελλάδας στο νεοσύστατο Πρωτάθλημα Εθνών της UEFA.

Η Γαλανόλευκη θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο από τις ομάδες που αντιμετώπισε στην εφιαλτική προκριματική φάση του Euro 2016, όταν κατετάγη τελευταία πίσω και από τα Νησιά Φερόες, τη Φινλανδία και την Ουγγαρία. Η τέταρτη που συμπληρώνει το δεύτερο γκρουπ της 3ης κατηγορίας του Πρωταθλήματος Εθνών είναι η Εσθονία, την οποία αντιμετώπισε η Εθνική στην πρόσφατη προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018.

Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο γκρουπ θα έχει διττό κέρδος για τη Γαλανόλευκη: πρώτον θα την προβιβάσει στη δεύτερη κατηγορία και δεύτερον θα της αφήσει ανοιχτή πόρτα για πρόκριση στα τελικά του Euro 2020 στην περίπτωση που δεν καταφέρει να πάρει το εισιτήριο μέσω των προκριματικών. Οι πρώτες των ομίλων καθεμιάς εκ των τεσσάρων κατηγοριών του Πρωταθλήματος Εθνών θα δώσουν αγώνες μπαράζ για τα τελικά του Euro 2020 τον Μάρτιο του 2020. Αν μία ή περισσότερες εξ αυτών έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους, τότε τη θέση τους θα καλύψουν οι αμέσως επόμενες καλύτερες απ’ όλους τους ομίλους της κατηγορίας.

«Στόχος η πρόκριση»

Σχολιάζοντας την κλήρωση της Γαλανόλευκης στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ ο ομοσπονδιακός προπονητής Μίχαελ Σκίμπε παρατήρησε πως οι αντίπαλοι διαθέτουν καλές άμυνες. Για την Εσθονία θύμισε πως έβαλε δύσκολα στην Εθνική, καθώς απέσπασε λευκή ισοπαλία στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Για τη Φινλανδία υπογράμμισε πως είναι οργανωμένη ομάδα με καλή άμυνα. Για την Ουγγαρία ο Σκίμπε είπε πως είχε εξαιρετική εικόνα στα προκριματικά του Μουντιάλ. «Στόχος μας είναι ο προβιβασμός στη League B και φυσικά να κυνηγήσουμε από νωρίς την πρόκριση στο Euro 2020. Η νέα διοργάνωση της UEFA αποτελεί μια ευκαιρία για όλες τις ομάδες να βελτιωθούν στο σύνολό τους και ταυτόχρονα να βελτιώσουν τους παίκτες τους» κατέληξε ο γερμανός προπονητής.

Στην 1η κατηγορία η κλήρωση έφερε αντιμέτωπες τις Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία με τον προπονητή της Μάνσαφτ Γιόαχιμ Λεβ σχεδόν να πανηγυρίζει γιατί η ομάδα του θα δώσει επιτέλους δυνατά παιχνίδια.

Η πιο σημαντική είδηση από τα «γεννητούρια» της UEFA ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Αλεξάντερ Τσέφεριν για το VAR. Σε συνέντευξή του στην «Τέλεγκραφ» αποκάλυψε πως δεν θα επιτρέψει τη χρήση του VAR στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πριν αυτό τελειοποιηθεί. «Θέλουμε να είναι ένα ξεκάθαρο εργαλείο και απ’ αυτό απέχει πολύ». Ο Τσέφεριν υποστηρίζει πως τη χρήση του VAR δεν την κατανοούν ούτε οι φίλαθλοι ούτε όμως και οι διαιτητές και αυτή τη στιγμή προκαλεί παρά λύνει προβλήματα.