Η προκατάληψη που υπάρχει στον κόσμο – και όχι μόνο – για τους έλληνες διαιτητές είναι δεδομένη. Η ερώτηση που θέτουμε στον Κύρο Βασσάρα είναι αν το VAR μπορεί να τη συντρίψει. Οταν στη Γερμανία ένας Χέλμουτ Κρουγκ κατηγορήθηκε ότι ευνόησε την ομάδα της γενέτειράς του, δεν θα γίνει το ίδιο κι εδώ;

«Θεωρώ ότι σίγουρα θα τη μειώσει».

Ισως όμως να μεταφερθεί στους διαιτητές που βρίσκονται πίσω από το βίντεο.

Πιστεύω ότι όσο πιο ξεκάθαρες είναι οι αρμοδιότητες τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Οσον αφορά αυτό που έπεται μετά από έναν αγώνα , τα σχόλια, η κριτική, θεωρώ πως δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Πάντοτε θα υπάρχουν στην Ελλάδα. Σίγουρα όμως θα μειωθούν.

Οι έλληνες διαιτητές προλαβαίνουν να προετοιμαστούν για τη νέα σεζόν;

Υπάρχουν κάποια στάδια στην όλη διαδικασία. Το πρώτο είναι η εκπαίδευση. Θα πρέπει όλοι οι διαιτητές να εκπαιδευτούν. Αρα υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος που θα πρέπει να γίνουν τεστ. Θα πρέπει να γίνουν τεστ σε επίσημους αγώνες που όμως δεν ανακοινώνονται στο γήπεδο και γίνεται μια συλλογή πληροφοριών. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το πώς θα γίνουν όλα αυτά σε μη επαγγελματίες διαιτητές, πως θα τους εκπαιδεύσουμε , ποιοι θα τους εκπαιδεύσουν, πότε θα τους εκπαιδεύσουν, με ποιανού την άδεια θα το κάνουν είναι ερωτήματα που χρειάζονται άμεσα απαντήσεις. Πρέπει επίσης να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Υπάρχει και σε ποια γήπεδα; Σε όλα;

Κι αν όχι, μέχρι πότε θα πρέπει να δημιουργηθεί; Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα συγκεντρώνουμε τις πληροφορίες και βγάζουμε τα συμπεράσματα και βάσει του πρωτοκόλλου εφαρμόζεται το VAR. Δεν ξέρω όμως αν φτάνει ο χρόνος για τη σεζόν 2018/2019.

Το VAR θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο ή οι διαιτητές θα συνεχίσουν να αποτελούν το κόκκινο πανί;

Θεωρώ ότι είναι μία λύση που όταν γίνει με σωστό τρόπο θα μπορέσει να μειώσει τα λάθη. Αν ρωτήσουμε έναν διαιτητή, αν για παράδειγμα στα 6 μεγάλα λάθη που έκανε στη καριέρα του , σε πόσα από αυτά θα μπορούσε σωστά να αναθεωρήσει την απόφασή του, πιστεύω ότι θα απαντήσει ότι πέντε από αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη χρήση του VAR.