O Ντόναλντ Τραμπ έφθασε χθες στο Νταβός, ενημερώνοντας ότι το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει είναι «ειρήνη και ευημερία». Οι περισσότεροι όμως θεωρούν πως σκοπός της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι να χαλάσει το πάρτι της παγκοσμιοποίησης με το προσφιλές του σύνθημα «Πρώτα η Αμερική». Ενα είναι σίγουρο. Οπως είπε και ο ίδιος μπαίνοντας στο συνεδριακό κέντρο του Νταβός, «θα περάσουμε δύο ημέρες γεμάτες πάθος».
Η ομιλία του, σήμερα στις 3 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αν και όλοι υποψιάζονται το περιεχόμενό της. Αλλωστε φρόντισε να δώσει μια πρόγευση πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον καθώς έγραψε στο twitter: «Ανυπομονώ να διηγηθώ στον κόσμο πόσο καταπληκτική είναι η Αμερική και σε πόσο καλή κατάσταση. Η χώρα μας ΚΕΡΔΙΖΕΙ και πάλι!». Ο Τραμπ, που δεν θα συνοδεύεται από την Μελάνια παρότι το ταξίδι συμπίπτει με την επέτειο του γάμου τους, δεν είχε κληθεί στο Νταβός ποτέ ως επιχειρηματίας. Θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από το 2000 όταν είχε μιλήσει εκεί ο Μπιλ Κλίντον. Τώρα, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης στους οποίους τόσο επιτέθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Λίγο πριν απογειωθεί το Air Force One από τις ΗΠΑ, έσπευσε να υπογράψει το διάταγμα για την επιβολή δασμού 30% στα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ, έναν από τους πρώτους μονομερείς εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνησή του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ατζέντας προστατευτισμού. Και μια ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσίν είχε δηλώσει στο Νταβός πως χαιρετίζει την πτώση του δολαρίου που θα ευνοήσει τις αμερικανικές εξαγωγές.
«Το ακροατήριο του Νταβός δεν είναι και πολύ ευνοϊκά διακείμενο απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ», παρατηρεί ο Ουίλιαμ Ράιντς του Κέντρου Διεθνών Μελετών, κρίνοντας πως η υποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να βρεθεί στον αντίποδα του κλίματος ενθουσιασμού που συνόδευσε την ομιλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «νέο παγκόσμιο συμβόλαιο» με στόχο μια παγκοσμιοποίηση που θα μπορέσει να γεφυρώσει τις τεράστιες ανισότητες.
Στην ελβετική πόλη ο Τραμπ συναντήθηκε χθες με τη βρετανή πρωθυπουργό Τερίζα Μέι και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της αναβληθείσας επίσκεψής του η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το Brexit, την κατάσταση στο Ιράν και, σύμφωνα με τους αναλυτές, προσπάθησαν να γεφυρώσουν το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ τους όταν εκείνη τον επέκρινε επειδή είχε αναμεταδώσει κάποια αντιισλαμικά βίντεο που ανήρτησε ακροδεξιό βρετανικό κόμμα και εκείνος της απάντησε ουσιαστικά να κοιτάει τη δουλειά της και να μην ασχολείται μαζί του.
Η άφιξη Τραμπ στο χιονισμένο Νταβός έχει προκαλέσει την περιέργεια των πάντων. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από το συνεδριακό κέντρο ήταν μεγάλο και οι παριστάμενοι είχαν ανάμεικτα αισθήματα. «Θα μπορέσουμε να πετάξουμε προς το μέρος του αντικείμενα;» διερωτήθηκε μια κυρία. «Εχω ένα μήλο στην τσάντα μου», πρότεινε μια άλλη δίπλα της. Ωστόσο υπήρχαν και κάποιοι που δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους. Μάλιστα εκείνος δεν παρέλειψε να σταματήσει κατά την είσοδό του και να γράψει αφιέρωση στο εσώφυλλο του βιβλίου του που κρατούσε μια γυναίκα.

Δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα

Μισό λεπτό προς τα εμπρός κινήθηκαν οι δείκτες του συμβολικού «ρολογιού της Αποκάλυψης», γεγονός που σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται πιο κοντά στην καταστροφή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το ρολόι δείχνει πλέον δύο λεπτά πριν από τα «μεσάνυχτα», σύμφωνα με το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας, τα μέλη του οποίου μιλούν για «θάνατο της διπλωματίας» υπό την κυβέρνηση Τραμπ.