Αλλαγή σκυτάλης στην κεφαλή του Σιν Φέιν, του αριστερού, εθνικιστικού, υπερκαθολικού κόμματος της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που περιγραφόταν για χρόνια ως πολιτική πτέρυγα (ή βιτρίνα…) του IRA. Επειτα από 34 χρόνια στην ηγεσία, ο 69χρονος Τζέρι Ανταμς αποχωρεί ανοίγοντας τον δρόμο στη νεότερη γενιά. Το είχε προαναγγείλει από τον Νοέμβριο, η διάδοχός του ωστόσο ανακοινώθηκε ουσιαστικά το Σάββατο: η 48χρονη Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν από το 2009, ήταν η μοναδική που κατέθεσε υποψηφιότητα και αναμένεται να αναλάβει επισήμως καθήκοντα στο έκτακτο κομματικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου. Μια ευκαιρία να αποκτήσει το κόμμα νέα πνοή και κατεύθυνση, λένε κάποιοι. «Δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στην προσέγγιση, όλα είναι για το θεαθήναι» αντιτείνουν άλλοι.

Αντίθετα με τον Τζέρι Ανταμς και το Νο 2 του, τον Μάρτιν ΜακΓκίνες, που απεβίωσε πέρυσι, η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ δεν έχει στις πλάτες της κανένα βάρος εμπλοκής στα επονομαζόμενα Troubles, τις «ταραχές», την πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ Ενωτικών και Ρεπουμπλικανών στη Βόρεια Ιρλανδία που στοίχισε τη ζωή σχεδόν 3.300 ανθρώπων –πολλοί από τους οποίους έπεσαν θύματα του IRA. Η ίδια βέβαια δεν έχει πάρει επισήμως αποστάσεις από το παραστρατιωτικό παρελθόν του κόμματος. Και επιλέγει προσεκτικά τα λόγια της.

Στις πρώτες της δηλώσεις, ως διάδοχος του Ανταμς, επαναβεβαίωσε την προσήλωση του Σιν Φέιν στον στόχο μιας ενωμένης Ιρλανδίας και περιέγραψε τις γενικές προτεραιότητές της: «Η ενοποίηση αυτού του νησιού είναι η καλύτερη έκβαση για όλους τους πολίτες μας και είναι τώρα αποστολή μας να πείσουμε τους [βρετανούς] Ενωτικούς μας φίλους και γείτονες για αυτό και να τους ενθαρρύνουμε να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε μια νέα Ιρλανδία» δήλωσε. «Θέλω να δω το Σιν Φέιν στην κυβέρνηση βόρεια και νότια [των συνόρων] και θα είναι μια κυβέρνηση βασισμένη στην ισότητα, που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, που προσφέρει ευημερία και αντικατοπτρίζει τα ρεπουμπλικανικά ιδεώδη μας».

Θεωρητικά, η ΜακΝτόναλντ δεν ανταποκρίνεται στο τυπικά αριστερό προφίλ του Σιν Φέιν. Γεννήθηκε σε μια οικογένεια της μεσαίας τάξης στην εύπορη, νότια πλευρά του Δουβλίνου, φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα συμπράττοντας με το κεντροδεξιό Φιόνα Φέιλ. Μέλος της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας από το 2011 (είναι μία από τους 23 βουλευτές που διαθέτει σήμερα το Σιν Φέιν στην Ντάιλ), ευρωβουλευτής την περίοδο 2004-2009, ένθερμη υποστηρίκτρια των γυναικείων δικαιωμάτων, με άνεση μπροστά στα μικρόφωνα, έχει τη φήμη του δυναμισμού και της ευθύτητας και είναι δημοφιλής στο κόμμα. Πολλοί παραμένουν καχύποπτοι. «Δεν αλλάζει βούλες η λεοπάρδαλη» λέει χαρακτηριστικά στο Politico ο Φέργκους Ο’Ντάουντ από το κυβερνών ιρλανδικό κόμμα Φάιν Γκέιλ. «Το Σιν Φέιν παραμένει ένα σκληροπυρηνικό κόμμα για σκληροπυρηνικούς ανθρώπους». Ακόμα και πολιτικοί αντίπαλοι της ΜακΝτόναλντ πάντως, όπως η πρώην αντιπρόεδρος του Φιόνα Φέιλ Μέρι Ο’Ρουρκ, δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την ισχυρή της παρουσία σε ένα «ανδροκρατούμενο περιβάλλον όπως η Ντάιλ».

Το βέβαιο είναι πως η νέα ηγέτις του Σιν Φέιν θα χρειαστεί όλα τα πολιτικά της ταλέντα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κληρονομεί από τον Ανταμς. Πρωτίστως, θα κληθεί να βρει με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα μια συμφωνία ικανή να επανεκκινήσει τη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι εκτός λειτουργίας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο –αφήνοντας τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας χωρίς επίσημη πολιτική φωνή εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.