Δύο μακάκοι είναι τα πρώτα πρωτεύοντα θηλαστικά που κλωνοποιήθηκαν από ομάδα κινέζων επιστημόνων με την ίδια μέθοδο από την οποία προέκυψε το 1996 η προβατίνα Ντόλι. Μέχρι πρότινος, αυτή η μέθοδος κλωνοποίησης είχε χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή άλλων ειδών ζώων, βοοειδών, γατών, ποντικιών, ακόμη και σκύλων. Το πρώτο κλωνοποιημένο κουτάβι ήταν ένα αφγανικό λαγωνικό, ονόματι Σνούπι. Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν είχαν καταφέρει να παραγάγουν με τον ίδιο τρόπο μωρά πρωτευόντων, κατηγορία που περιλαμβάνει ανθρώπους, πιθήκους και μαϊμούδες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η εξέλιξη θα συνδράμει στην έρευνα των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τις ανθρώπινες ασθένειες, αλλά και στην ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπισή τους, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει την παραγωγή μεγάλου αριθμού κλώνων.

«Η πρώτη ομάδα κλωνοποιημένων μαϊμούδων θα χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες» δήλωσε ο Μου Μινγκ Που, επικεφαλής της έρευνας και διευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, στον «Guardian». Ηδη εγείρονται, εντούτοις, ανησυχίες καθώς η εν λόγω εξέλιξη καθιστά δυνατή και την κλωνοποίηση ανθρώπων, όπως επιβεβαίωσαν και οι ερευνητές, οι οποίοι όμως είναι καθησυχαστικοί, διευκρινίζοντας ότι δεν εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο και ότι αυτά τα ζώα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στην έρευνα ανθρώπινων ασθενειών, διότι έχουν περισσότερες γενετικές ομοιότητες με τους ανθρώπους από ό,τι άλλα ζώα.

«Με αυτήν τη μέθοδο πράγματι αίρονται όλα τα εμπόδια για την κλωνοποίηση πρωτευόντων και, ως εκ τούτου, είναι εφικτή η κλωνοποίηση ανθρώπων. Ο σκοπός της έρευνάς μας, ωστόσο, είναι η παραγωγή αποκλειστικά μη ανθρώπινων πρωτευόντων θηλαστικών που θα χρησιμοποιηθούν ως μοντέλα για την περαιτέρω έρευνα ανθρώπινων ασθενειών. Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να επεκτείνουμε τη δουλειά μας στους ανθρώπους. Αλλωστε αυτό δεν θα το επέτρεπε και η κοινωνία μας» ξεκαθάρισε η ερευνητική ομάδα.