Σαν να μην είχε ξεσπάσει ποτέ το σκάνδαλο Γουάινστιν, σαν να μην είχε γεννηθεί και γιγαντωθεί σε πολλές χώρες το κίνημα #metoo, σαν να μην κυριαρχούσε εδώ και μήνες στην επικαιρότητα το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της σεξουαλικής βίας εν γένει εις βάρος των γυναικών, σαν να βρισκόμασταν ακόμα σε μια άλλη εποχή, 360 βρετανοί επιχειρηματίες, επενδυτές, πολιτικοί και αστέρες της σόουμπιζ, όλοι τους άνδρες, συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο πολυτελές ξενοδοχείο Dorchester του Λονδίνου για ένα «φιλανθρωπικό γκαλά», κατά το οποίο είχαν την ευκαιρία να χουφτώσουν, να κάνουν χυδαία σχόλια και γενικότερα να παρενοχλήσουν ποικιλοτρόπως συνολικά 130 hostesses, υπεύθυνες υποδοχής, που είχαν προσληφθεί ειδικά για τη βραδιά, με μια απλή προειδοποίηση πως οι παριστάμενοι ίσως να γίνονταν «ενοχλητικοί».
Χάρη όμως στο ρεπορτάζ των «Financial Times», που κατάφεραν να περάσουν δύο δημοσιογράφους τους ως υπεύθυνες υποδοχής, και επειδή οι καιροί αναπόφευκτα αλλάζουν, το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, συζητήθηκε ακόμα και εντός της βρετανικής Βουλής, έκανε την Τερίζα Μέι να διαμηνύσει τη «δυσφορία» που ένιωσε διαβάζοντας για αυτό και γενικότερα πυροδότησε τόσο μεγάλη θύελλα που δωρεές επιστράφηκαν, κεφάλια κόπηκαν και η ιδιωτική λέσχη που διοργάνωνε κάθε χρόνο από το 1979 αυτό το «φιλανθρωπικό γκαλά», το Presidents Club ή η Λέσχη των Προέδρων, προανήγγειλε τη διάλυσή της. «Γυναίκες αγοράστηκαν σαν δόλωμα για άνδρες, πλούσιους άνδρες. Είναι απολύτως απαράδεκτο» δήλωσε στο βρετανικό Κοινοβούλιο η Εργατική βουλευτής Τζες Φίλιπς. «Νόμιζα ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει. Είναι όμως απόλυτα σαφές ότι δεν έχουν αλλάξει. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτά είναι απαράδεκτα» σχολίασε η υφυπουργός Παιδείας Αν Μίλτον, ανακοινώνοντας παράλληλα την παραίτηση ενός από τους δύο προέδρους του Presidents Club, του επιχειρηματία Ντέιβιντ Μέλερ, από μια μη εκτελεστική επιτροπή στους κόλπους του υπουργείου της.
Συνολικά 23 εκατ. ευρώ είχε συγκεντρώσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς με αυτά τα ετήσια γκαλά η Λέσχη των Προέδρων τα τελευταία 33 χρόνια. Περίπου 2,3 εκατομμύρια συγκεντρώθηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, μέσα από ποικίλες δημοπρασίες, από ένα γεύμα με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ένα απογευματινό τσάι με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ (τα γραφεία αμφοτέρων υποστήριξαν πως δεν είχαν ιδέα), μέχρι μια βραδιά σε ένα στριπτιζάδικο του Σόχο ή μια δωροεπιταγή για κάποια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής που θα «προσδώσει νοστιμιά στις γυναίκες σας». Δύο νοσοκομεία παίδων του Λονδίνου ανακοίνωσαν μετά το σκάνδαλο την πρόθεσή τους να επιστρέψουν τις δωρεές.
Πολλές από τις 130 νεαρές, «ψηλές, λεπτές και όμορφες» γυναίκες που προσελήφθησαν για το γκαλά είναι φοιτήτριες, άλλες έχουν κάποια μερική απασχόληση ως ηθοποιοί, χορεύτριες ή μοντέλα. Ολες υποχρεώθηκαν να υπογράψουν «συμφωνίες τήρησης απορρήτου», κλήθηκαν να φορέσουν μαύρα εσώρουχα και εφοδιάστηκαν με τα ίδια, μαύρα, μίνι, στενά φορέματα και τα ίδια ψηλοτάκουνα παπούτσια. Για εκείνες που προσπαθούσαν να «δραπετεύσουν» στις τουαλέτες υπήρχε ειδική «ομάδα επιβολής» που τις οδηγούσε πίσω στην αίθουσα.
Το καλωσόρισμα
«Καλωσορίσατε στο πιο μη ορθό πολιτικά event της χρονιάς» είπε κατά την έναρξη του «φιλανθρωπικού γκαλά» στο ξενοδοχείο Dorchester του Λονδίνου ένας αθλητικός σχολιαστής, ο Τζόνι Γκουντ. Το «παρών» έδωσε μεταξύ άλλων και ένας συντηρητικός βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας, ο Ναντίμ Ζαχάουι: δεν έμεινε πολύ, επιχειρηματολόγησε η Αν Μίλτον, επίσης υφυπουργός Παιδείας.