«Επίθεση» ρευστότητας στην αγορά σχεδιάζει να υλοποιήσει η Εθνική Τράπεζα το 2018. Με στόχο την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων κυρίως προς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, προς μεγάλα επενδυτικά έργα και στήριξη πλάνων αναδιάρθρωσης εταιρειών, η Εθνική Τράπεζα σκοπεύει να ρίξει στην αγορά έως το τέλος του έτους συνολικά περί τα 3,5 με 4 δισ. ευρώ.
Στρατηγικός σχεδιασμός της τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να αποτελέσει τον βασικό μοχλό στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, κάτι που πλέον μπορεί να επιτύχει καθώς διαθέτει σημαντική ρευστότητα μετά και την επίτευξη του 90% του action plan που της είχε τεθεί, της επιτυχούς έκδοσης ομολόγου της τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και της αποπληρωμής του δανεισμού της, μέσω του ELA. Aλλωστε κατ’ επανάληψη το 2017 ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης τόνισε ότι η Τράπεζα θα στρέψει όλο το βάρος της στην Ελληνική Οικονομία συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάκαμψη και στην δημιουργία ενός νέου και πιο παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης.
Με ευελιξία. Οπως προβλέπει ο σχεδιασμός, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις μεσαίες επιχειρήσεις που θεωρούνται πιο ευέλικτες. Συνεχίζοντας την πολιτική που ακολούθησε το 2017, η διοίκηση της Εθνικής έθεσε για φέτος ακόμα υψηλότερους στόχους.
Σύμφωνα με τον βοηθό γενικό διευθυντή Εταιρικής Τραπεζικής, Γιώργο Κουτσουδάκη, η διοίκηση της τράπεζας προσβλέπει σε σημαντική πιστωτική επέκταση στην αγορά των μεσαίων επιχειρήσεων, στοχεύοντας σε νέες εκταμιεύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ σε βάθος τριετίας το ποσό αυτό θα προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται και η δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων σε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης μέσω της διάθεσης προγραμμάτων που υλοποιεί σε συνεργασία με αναπτυξιακούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.ά.
Η ενίσχυση των επιδόσεων αποδίδεται από τα στελέχη της Εθνικής, τόσο στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όσο και στο αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της τράπεζας για την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να επενδύουν στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Οι ενέργειες που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν τη χρηματοδοτική στήριξη υγιών επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με βασικά χαρακτηριστικά τη διείσδυσή τους σε αγορές του εξωτερικού και τον εξορθολογισμό της εγχώριας αγοράς.
Παράλληλα η τράπεζα θα δώσει προτεραιότητα σε δραστηριότητες στις οποίες οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και η χώρα, διατηρούν συγκριτικό πλεονέκτημα όπως είναι ο τουρισμός, τα logistics, η παραγωγή φαρμάκων (κυρίως γενοσήμων), ο αγροτοδιατροφικός τομέας, ο κλάδος των προϊόντων συσκευασίας, αλλά και η βιομηχανία πλαστικών.
Ιδιαίτερη όμως έμφαση θα δοθεί το 2018 και σε εταιρείες της περιφέρειας, που πολύ συχνά κρύβουν δυναμική και έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.