Οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στη μία πλευρά της ζυγαριάς. Τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, στην άλλη. Και τα δύο συνεχίζουν να αποτελούν κατά το σκεπτικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απαραίτητα συστατικά στοιχεία όχι μόνο για την ενίσχυση της προοπτικής διατηρήσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την επιτυχή έξοδο από την επίσημη δανειοδότηση της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους εντός του έτους.
Τη συνάντηση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χθες στο Νταβός, ακολούθησε μια ξεκάθαρη δήλωση από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ. «Υπογράμμισα ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας είναι απαραίτητες για την υποστήριξη βιώσιμης ανάπτυξης και επιτυχούς εξόδου από την επίσημη χρηματοδότηση εντός του έτους» τόνισε η Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε με τον Πρωθυπουργό «να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων».
Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κανείς στην ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένος αλλά ούτε και θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Εχει ξεκαθαριστεί εδώ και μήνες. Αυτό που παραμένει όμως ακόμα θολό είναι το καθεστώς εποπτείας και δεσμεύσεων τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, όπως άλλωστε και η διάθεση των ευρωπαίων εταίρων να δώσουν ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το σκηνικό περιπλέκει η χρονίζουσα προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.
Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ. Η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης επιστροφής της Ελλάδας σε καθεστώς κανονικότητας. Αυτό, κατά τις πληροφορίες, τονίστηκε και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, επίσης στο Νταβός.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε πως τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κύριοι στόχοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου την άνοιξη, να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές και τέλος να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Αναφορά στη μορφή της εξόδου, επίσης δεν υπήρξε. Ο Πιερ Μοσκοβισί, τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, θα βρεθεί για μία ακόμα φορά στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κληθεί να αποφασίσει τι θα γίνει με το πρόγραμμα «εν αναμονή», το οποίο ενέκρινε για την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο. Η ισχύς του Stand by Arrangement, στη βάση του οποίου δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εκταμίευση προς την Ελλάδα και πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να θεωρηθεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο, εκπνέει στις 20 Φεβρουαρίου, επομένως θα πρέπει να ληφθούν εκ νέου αποφάσεις.
Μια πιθανή εναλλακτική είναι η παράταση της ισχύος του προγράμματος εν αναμονή για έξι ακόμα μήνες, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει η θέση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους.
«ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ». Το ΔΝΤ συνεχίζει να εκτιμά πως το ελληνικό χρέος παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και αν δεν μεταβληθεί αυτή του η θέση, αποδυναμώνονται καθοριστικά τα σχέδια κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από τις αγορές.
Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το χρέος και την εφαρμογή τους «αν χρειαστεί» σε κάθε περίπτωση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος του ESM.
Η Βελκουλέσκου φεύγει, ο Πίτερ Ντόλμαν έρχεται…
Ο Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν αναλαμβάνει νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα στη θέση της Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία αποχωρεί έπειτα από δυόμισι χρόνια παρουσίας στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Ντόλμαν, που ήταν μέχρι πρόσφατα ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη Λευκορωσία, είχε συνοδεύσει την Ντέλια Βελκουλέσκου στην τελευταία επίσκεψη του ΔΝΤ στην Αθήνα. Επίσης έχει εργαστεί στα προγράμματα της Ισλανδίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.