Το καλοκαίρι του 2018 αναμένεται η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου ΣΔΙΤ επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.

Το έργο, συνολικής επένδυσης 52,6 εκατ. ευρώ, άρχισε να κατασκευάζεται τον Αύγουστο του 2017 και βρίσκεται ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για τις δοκιμές λειτουργίας προτού παραδοθεί.

Η μονάδα που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ υλοποιείται από την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία-μέλος του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και την Περιφέρεια Ηπείρου, και αφορά τη μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση για τα επόμενα 25 χρόνια. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 26½ έτη και περιλαμβάνει 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και 25ετή περίοδο λειτουργίας.

Στόχος είναι η επεξεργασία ετησίως 105.000 τόνων απορριμμάτων μέσω της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), η ανακύκλωση τουλάχιστον 17.000 τόνων χρήσιμων υλικών και η παραγωγή πράσινης ενέργειας ικανής να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών, εξοικονομώντας 12.000 τόνους CO2.

Σε επίπεδο απασχόλησης, θα δημιουργηθούν συνολικά 200 θέσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής και 90 μόνιμες κατά την 25ετή λειτουργία του.

Στην ταχύτητα με την οποία προχωρά το έργο αναφέρθηκε προ ημερών ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, που χαρακτήρισε το έργο «πρότυπο», το οποίο σημειωτέον έχει αξιολογηθεί και κριθεί από την Eurostat ως Off Balance της γενικής κυβέρνησης.