Σκληρό πόκερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης για το ποιος θα καταλάβει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια τις πέντε από τις επτά κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Οκτώβριο του 2019 λήξει η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ σε μερικούς μόνο μήνες, τον Ιούνιο, λήγει η θητεία και του αντιπροέδρου της, Βίτορ Κονστάνσιο. Επίσης μέχρι το τέλος του 2019 θα αντικατασταθούν ο επικεφαλής οικονομολόγος Πέτερ Πράετ, ο επικεφαλής λειτουργίας των αγορών για την ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και η επικεφαλής εποπτείας Ντανιέλ Νουί. Το θέμα άρχισε να συζητείται ήδη από το τελευταίο Eurogroup, ενώ οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, και η Γαλλία θα ήθελαν πολύ να προωθήσουν στην ΕΚΤ τους δικούς τους υποψηφίους.

Φαβορί για τη θέση του Μάριου Ντράγκι, του σημαντικότερου ίσως προσώπου στην ΕΚΤ, προβάλλει αυτό το διάστημα ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν. Η Γερμανία θα ήθελε πολύ να δει έναν δικό της άνθρωπο να αναλαμβάνει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας μετά τον Ολλανδό Βιμ Ντουίσεμπεργκ, τον Γάλλο Ζαν – Κλοντ Τρισέ και τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι. Ομως η υποψηφιότητα Βάιντμαν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, λένε παράγοντες της αγοράς, επειδή ο ίδιος εδώ και καιρό ανήκει στη μειοψηφία που κάνει «αντιπολίτευση» στο Σούπερ Μάριο ζητώντας συνεχώς αλλαγή νομισματικής πολιτικής. Σε αντίστοιχη θέση είχε βρεθεί και ο προκάτοχος του Βάιντμαν, Αξελ Βέμπερ, ο οποίος έχασε τελικά το χρίσμα από το Ντράγκι. Εάν δεν προχωρήσει η υποψηφιότητα Βάιντμαν, τότε δεν αποκλείεται να προσπαθήσει η Γαλλία να προωθήσει το δικό της υποψήφιο, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ακόμη και ο κεντρικός της τραπεζίτης Φρανσουά ντε Γκαλό. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πέσει στο τραπέζι για υψηλόβαθμη θέση στην ΕΚΤ και το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ ή της αντιπροέδρου της Τράπεζας της Γαλλίας Σιλβί Γκουλάρ, αφού οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να δουν περισσότερες γυναίκες στην ΕΚΤ, αναφέρει το Bloomberg.

Πιο άμεση είναι η αντικατάσταση του Πορτογάλου Βίτορ Κονστάνσιο, η θητεία του οποίου λήγει σύντομα. Βασικός υποψήφιος θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, καθώς η χώρα του από το 2012 δεν έχει εκπροσώπηση στην ΕΚΤ. Μειονέκτημα για τον Γκίντος είναι ότι δεν έχει μεγάλη εμπειρία στη χάραξη νομισματικής πολιτικής.

Κλειδί στην όλη διαδικασία αλλαγής προσώπων της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα είναι η Ιρλανδία, η οποία δεν είχε ποτέ εκπρόσωπο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Ως υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου, αλλά και του ίδιου του Μάριο Ντράγκι λένε πηγές σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μπορεί να είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν ή η υποδιοικήτριά του Σάρον Ντόνερι. Εάν δεν προχωρήσει η υποψηφιότητα του Λέιν και της Ντόνερι για τις θέσεις αυτές τότε μπορεί να διεκδικήσουν τη θέση του Κερέ, του Πράετ ή της Νουί.