Μετά τη Eurobank και την Αlpha Βank στον χορό της πώλησης κόκκινων δανείων μπαίνει και η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για ένα πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι η πώληση του πακέτου αυτού θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, ενώ ο σχεδιασμός δεν προβλέπει εντός του έτους την πώληση και άλλου πακέτου.

Τα δάνεια που πουλά η Εθνική Τράπεζα αφορούν μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά, κάρτες αλλά και επιχειρηματικά πολύ μικρής κλίμακας με οφειλές που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ και αντιστοιχούν σε περίπου 200.000 δανειολήπτες. Ειδικότερα, πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια από 1,1 δισ. ευρώ, κάρτες ύψους 500 εκατ. ευρώ και δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια αυτά βρίσκονται σε καθυστέρηση έως και 10 έτη, ενώ σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας έχουν γίνει οι σχετικές προβλέψεις. Η ανεύρεση αγοραστή για το πακέτο των κόκκινων δανείων της Εθνικής έχει ανατεθεί στη Morgan Stanley, η οποία έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες για την ανεύρεση ενδιαφερομένων, με στόχο να κατατεθούν από τους υποψηφίους μη δεσμευτικές προσφορές έως το Πάσχα.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική έχει επιτύχει συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015, ενώ έχει ήδη υπερβεί τον στόχο για το 2017.