Στο Σιάτλ των ΗΠΑ εναποθέτει τις ελπίδες της η Κατεχάκη για να περιορίσει τις καταστροφές από πυρκαγιές το επόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Σε εργοστάσιο της συγκεκριμένης αμερικανικής πόλης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα –κόστους περίπου οκτώ εκατομμυρίων ευρώ –για την «αναγέννηση» του στόλου των καταπονημένων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο στην περίπου 50χρονη ιστορία των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Το πρόγραμμα αφορά την κεντρική συντήρηση τουλάχιστον 18-20 κινητήρων των CL-215 και 415.

Ετσι ώστε να υπάρχει το ερχόμενο καλοκαίρι διαθεσιμότητα τουλάχιστον 10-14 αεροπλάνων και να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες πύρινες λαίλαπες λόγω καθήλωσης των περισσότερων αεροπλάνων από μηχανικές βλάβες, όπως συνέβη την περσινή χρονιά, όταν η ουσιαστική διαθεσιμότητα ήταν της τάξης των δύο έως έξι αεροπλάνων κάθε ημέρα.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Υστερα από συνεχή αιτήματα του αναπληρωτή υπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Τόσκα κι επιτελών της Πυροσβεστικής και συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη (χωρίς ουσιαστική… συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, αφού τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία) αποφασίστηκε η εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού. Προκειμένου να ενισχυθεί ο γερασμένος στόλος των Canadair και να υπάρξει μία βασική, κεντρική συντήρησή τους, αφού θεωρείται απαγορευτική –λόγω οικονομικού κόστους –η αγορά νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων. Σημειώνεται ότι πρόσκαιρες επιμέρους συντηρήσεις των κινητήρων γίνονταν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ομως τον τελευταίο καιρό αυτή η διαδικασία ήταν προβληματική και υπήρχαν κινητήρες πυροσβεστικών που έμεναν στις αποθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας διέλυαν κινητήρες στην προσπάθειά τους να βρουν ανταλλακτικά κ.λπ.

Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με έναν βασικό απολογισμό για το 2017, οι καμένες εκτάσεις ήταν περίπου 300.000 στρέμματα –κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Μετά βεβαίως τον τραγικό απολογισμό των δεκαπλάσιων εκτάσεων που κάηκαν το 2007, τότε που είχαν σημειωθεί και 63 θάνατοι. Με συνολικό κόστος των καταστροφών τα 3,5 δισ. ευρώ.

Οι περιοχές των Κυθήρων, του Καλάμου Αττικής, της Ανατολικής Μάνης και της Ζακύνθου ήταν αυτές όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές από πυρκαγιές, και σε κάθε μία αποτεφρώθηκαν 24.000 – 36.000 στρέμματα δασικής κυρίως έκτασης. Κι όλα αυτά ασφαλώς με το δεδομένο ότι πέρυσι δεν υπήρχαν ακραίες καιρικές συνθήκες κι ούτε υπερβολική ξηρασία αφού είχε προηγηθεί χειμώνας με πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Ετσι ώστε το σημαντικό πρόβλημα που είχε παρουσιασθεί με τα πολλά καθηλωμένα αεροπλάνα λόγω βλαβών να μην έχει οδυνηρές συνέπειες. Κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί και φέτος, καθώς παραμένει άγνωστο τι καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν.