Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, το μεσημέρι της Παρασκευής με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και των συλλαλητηρίων να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΔΙΣ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι: «Ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της Μακεδονίας».

Επιπλέον σε ό,τι αφορά τα συλλαλητήρια η ΔΙΣ τονίζει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «στο πλαίσιο της ελεύθερης εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση με σύνεση και υπευθυνότητα».

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αποφάσισε το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου να τελέσει Συνοδική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του μακεδονικού αγώνα Παύλου Μελά και όλων των μακεδονομάχων, στον τόπο όπου ηρωικώς έπεσαν, την Σιάτιστα της Μητροπόλεως Καστοριάς.

Υπενθυμίζεται πως στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε στις τηλεοπτικές κάμερες και, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν υποχωρούμε στο όνομα παραχώρησης της Μακεδονίας και στα παράγωγά της, αλλά αυτά είναι τα εύκολα», έθεσε το ερώτημα αν μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

«Επομένως, αν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Με αυτούς τους προβληματισμούς που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και εμμένοντας στη θέση της για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ, θα συνέλθει την Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος, δύο ημέρες μετά την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός.

Όπως αναμένεται, στη συνεδρίαση θα τεθεί και το θέμα των συλλαλητηρίων και της συμμετοχής των ιεραρχών, έπειτα απ’ όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη και εν όψει της νέας συγκέντρωσης στην Αθήνα.