Αναγκαία συνθήκη βελτίωσης της ποιότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών είναι να υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σχετικής κουλτούρας διαχείρισής τους από το ανθρώπινο δυναμικό.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε εργαλεία χαρτογράφησης, ανάλυσης και απλοποίησης διαδικασιών, στηριζόμενα σε σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές, παράλληλα με τη σχετική επιμόρφωση του προσωπικού στα πλαίσια μιας ολιστικής προσέγγισης. Οπως αποτυπώνεται και στη στρατηγική μας, στόχος μας είναι να αναπτύξουμε στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης το «Μητρώο διαδικασιών»: Μια ενιαία μεθοδολογία διαχείρισης των διοικητικών διαδικασιών, η οποία θα διευρύνει τις δυνατότητες μέτρησης του κόστους και της απόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών, θα εφοδιάσει δε τη Δημόσια Διοίκηση με τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού των γραφειοκρατικών υστερήσεων μέσα από τη χρήση προηγμένων εργαλείων μοντελοποίησης.

Ετσι, η λήψη αποφάσεων, αλλά και η ίδια η υιοθέτηση του κανονιστικού πλαισίου δεν θα στηρίζεται στη «διαίσθηση» ή το ένστικτό μας για την πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά σε μετρήσιμα δεδομένα και στοιχεία (evidence –based decision making) σε συνδυασμό με τεχνικές ανάλυσης κόστους – οφέλους. Πρόκειται για άλλο ένα τεράστιας σημασίας εγχείρημα, με το οποίο η Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα μέχρι το 2020 θα έχει αλλάξει πρόσωπο.

Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης