Το ερώτημα στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο δεν είναι ποιος θα είναι ο νικητής της Κυριακής. Αλλά ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στον δεύτερο γύρο. Ετσι, έως και την τελευταία στιγμή (τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 8 το βράδυ της Κυριακής) φαίνεται ότι θα κρατήσει η αγωνία των επιτελείων για το ποιο θα είναι το δίδυμο που θα διεκδικήσει την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου την προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης γνωρίζει ότι θα κόψει πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του. Εχει όμως σημασία για τον Νίκο Αναστασιάδη όχι απλώς ποιος θα είναι ο αντίπαλός του, αλλά με ποιο ποσοστό και με ποια διαφορά από αυτόν θα εκκινήσει την προσπάθεια επαναδιεκδίκησης της προεδρίας της Δημοκρατίας ενόψει δεύτερου γύρου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δημιούργησαν μια εικόνα περίπου βέβαιης νίκης για τον Νίκο Αναστασιάδη, αφού όλες έδειξαν να έχει μεγάλη διαφορά από τους δύο βασικούς του αντιπάλους στον πρώτο γύρο. Μάλιστα και τα σενάρια του β’ γύρου τον δείχνουν να κερδίζει και τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Σταύρο Μαλά, αν και με τον Νικόλα Παπαδόπουλο το εγχείρημα φαίνεται να έχει υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Είναι όμως τόσο άνετος ο Νίκος Αναστασιάδης; Αδιαμφισβήτητα είναι το φαβορί, κάτι που αναγνωρίζεται από όλους. Ομως, στις προεδρικές εκλογές κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος. Υπάρχει και το προηγούμενο του Γιώργου Βασιλείου το 1993 που από βέβαιος νικητής έχασε μέσα από τα χέρια του την προεδρία από τον Γλαύκο Κληρίδη. Ο προεκλογικός αγώνας ήταν ήπιος, σχεδόν δεν καταλάβαινες ότι επρόκειτο να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Τα βασικά θέματα στα οποία κυρίως ο Νίκος Αναστασιάδης έδινε εξηγήσεις ήταν το Κυπριακό (στη διάσκεψη της Ελβετίας), το κούρεμα των καταθέσεων, το κόψιμο επιδομάτων, και βεβαίως θέλησε να εισπράξει τα εύσημα για την έξοδο από το Μνημόνιο και τη μείωση της ανεργίας.
Νίκος Αναστασιάδης
Οικοδομούμε την πατρίδαπου ονειρευόμαστε
Το 2018 η Κύπρος, από την άποψη της οικονομίας, είναι μία άλλη χώρα από αυτήν που είχαμε παραλάβει το 2013. Καταφέραμε τα πρώτα χρόνια να αποφύγουμε την κατάρρευση που ήταν επί θύραις και σήμερα μπορούμε να ισχυριστούμε πως σταθεροποιήσαμε την ανάπτυξη στη χώρα μας.
Το 2017 αξιοποιήσαμε την σταθεροποίηση της οικονομίας που πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια και καταφέραμε να το καταστήσουμε έτος κατά το οποίο εδραιώθηκε η εμπιστοσύνη που δημιουργεί η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και οι θετικές προοπτικές της για το μέλλον.
Αυτό αντανακλάται πλέον με χειροπιαστό τρόπο στη ζωή και την καθημερινότητα των κυπρίων πολιτών, με τη δραστική μείωση της ανεργίας, που κατήλθε στο 10%, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στους μισθούς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, την επαναφορά της ΑΤΑ και τη σημαντική μείωση φορολογιών και επιβαρύνσεων.
Οι διαδοχικοί ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και τα πλεονάσματα που πετύχαμε προσδίδουν στο κράτος ισχυρότερες δυνατότητες να ασκεί αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική καθώς και να δημιουργεί προοπτικές ευημερίας για τον λαό μας μέσω, μεταξύ άλλων, της δρομολόγησης μεγάλων έργων παγωμένων για δεκαετίες, όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, οι Δρόμοι Πάφου – Πόλης και Λεμεσού – Σαϊττά, ο Περιμετρικός Λευκωσίας, το Νέο Κρατικό Χημείο κ.ο.κ.
Πετυχαίνουμε σημαντική βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό περιβάλλον, κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος, ενώ καταγράφεται πλέον με σαφήνεια η λειτουργία του νέου – διευρυμένου – μοντέλου ανάπτυξης. Σημειώνονται σημαντικές επιτυχίες στα αποτελέσματα του τουρισμού, της ναυτιλίας, του τομέα ανάπτυξης γης, των υπηρεσιών και της αγροτικής παραγωγής, ενώ οι υπό εξέλιξη επενδύσεις μας στους τομείς της έρευνας, γνώσης, καινοτομίας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.
Γνωρίζω πολύ καλά πως σοβαρά προβλήματα μερίδας συμπολιτών μας εξακολουθούν να υπάρχουν και για αυτό προχωρούμε σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τον χάρτη της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής υγείας στον τόπο μας και αναφέρομαι κυρίως στην εφαρμογή του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και στην υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας στο οποίο προχωρούμε με την υλοποίηση πρώτα απ’ όλα της Αυτονόμησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.
Στο τομέα της εκπαίδευσης έγιναν οι πρώτες εξετάσεις διορισμού εκπαιδευτικών που οδηγούν στη σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, στην ΕΦ κατά το 2017 απολύθηκε η πρώτη σειρά στρατιωτών θητείας 14 μηνών, ενώ η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία δημιουργεί μια σαφέστατα βελτιωμένη πραγματικότητα στην κοινωνική διάσταση του κράτους πρόνοιας.
Μεγάλα είναι τα βήματα που έχουμε καταγράψει στη διεργασία να κατακτήσει η χώρα μας τον ενεργειακό και γεωστρατηγικό της ρόλο, αναδεικνύοντας διεθνώς τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζουμε στην περιοχή μας, ενώ παράλληλα το γεωτρητικό και ενεργειακό μας πρόγραμμα είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Το 2017, φτάσαμε πιο ουσιαστικά και πιο κοντά από ποτέ στη λύση του Εθνικού Θέματος, αν και η αδιαλλαξία της Τουρκίας οδήγησε τη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα σε αδιέξοδο. Τα βήματα μπροστά ωστόσο είναι καταγεγραμμένα και αναγνωρισμένα από όλους. Για πρώτη φορά θέσαμε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, τον κρίσιμο ρόλο του οποίου, καθώς και την ανάγκη μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό κράτος επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Αναμένω ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα έχουμε τη συνέχιση των συνομιλιών. Σε όλες τις διεθνείς μου επαφές τονίζω ότι μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο θα πρέπει να στηριχθεί σε σωστή προετοιμασία και να χαρακτηρίζεται από την ενεργότερη εμπλοκή των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο πλαίσιο πάντα της διεκδίκησης μιας λύσης χωρίς την «κηδεμονία» από εγγυήτριες δυνάμεις.
Δική μου επιθυμία είναι η συνέχιση της πορείας που σήμερα ακολουθούμε. Μιας πορείας, που, με σταθερά βήματα μπροστά, μας οδηγεί σε μια γερά θεμελιωμένη και δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία, ένα νέο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης, μια δίκαιη, σύγχρονη και ψηφιακή πολιτεία και ένα κράτος που αποτελεσματικά φροντίζει για τους πολίτες του. Για μια Κύπρο που διεκδικεί την επανένωσή της σε συνθήκες γνήσιας ανεξαρτησίας, ασφάλειας και στο πλαίσιο ενός κανονικού, ευρωπαϊκού κράτους.
Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Γιώργος Λιλλήκας
Για ένα κράτος αξιοκρατίαςκαι κοινωνικής πρόνοιας
Οι προεδρικές εκλογές του 2018 προσφέρουν στον κυπριακό λαό την ευκαιρία για αλλαγή και ελπίδα. Το όραμά μου εδράζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Αφενός, σε μια νέα πορεία διεκδίκησης των δικαίων μας, στη βάση της νέας στρατηγικής, που εκπονήσαμε από τον Φεβρουάριο του 2015, η οποία θα οδηγεί σε απελευθέρωση και γνήσια απαλλαγή από τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Αφετέρου, στην εδραίωση ενός σύγχρονου κράτους, θεμελιωμένου από βαθιές τομές στις υφιστάμενες δομές και τη λειτουργία του κυπριακού κράτους που, δυστυχώς, συνεχίζει να λειτουργεί με τις παρωχημένες νοοτροπίες και δεδομένα της δεκαετίας του 1960. Μόνο έτσι η Κύπρος μπορεί να οδηγηθεί στο μέλλον, σε έναν νέο ιστορικό κύκλο εθνικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.
Αναμφίβολα, το Κυπριακό επηρέαζε και θα συνεχίζει να επηρεάζει την προοπτική της Κύπρου. Η διατήρηση του status quo δεν είναι προς το συμφέρον του λαού μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν σταματήσαμε ποτέ να παλεύουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η οποία θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και θα δημιουργήσει όλες τις υγιείς προϋποθέσεις για μια κοινή πορεία και κοινή στόχευση με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας προς το μέλλον. Ωστόσο, για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει η λύση να επιτρέψει στο κράτος και στους Θεσμούς να λειτουργούν ομαλά, να διασφαλίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να βασίζεται στο κράτος δικαίου. Και ασφαλώς η λύση δεν θα πρέπει να εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτων κρατών, εις βάρος των συμφερόντων και της ίδιας της επιβίωσης του κυπριακού λαού.
Μέλημά μου είναι η θωράκιση της κυπριακής οικονομίας και η αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μπορεί απερίσπαστη να διεκδικεί και να μην είναι έρμαιο στις επιβουλές της Τουρκίας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ταχύτερη ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ με διττό στόχο, τη γρηγορότερη απαλλαγή μας από τις επαχθείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου, και την ανάπτυξη συμμαχιών με γειτονικές χώρες και ισχυρούς δρώντες στη διεθνή κοινότητα που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, και ειδικότερα με τις παραδοσιακά φιλικές χώρες, τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Γαλλία.
Εχουμε χρέος, απέναντι στις νέες γενιές, να παραδώσουμε μια ελεύθερη Κύπρο, ένα κράτος αξιοκρατίας και κοινωνικής πρόνοιας, όπου θα επικρατεί το ήθος και η δημοκρατία. Γι’ αυτό καλώ τους συμπατριώτες μου να με εμπιστευτούν και να πιστέψουν στην αλλαγή και σε μια νέα πορεία διεκδίκησης και ελπιδοφόρας προοπτικής.
Ο Γιώργος Λιλλήκας είναι πρόεδρος του κόμματος Συμμαχία Πολιτών
Σταύρος Μαλάς
Γιατην Κύπροτου 21ουαιώνα
H Κύπρος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Ολοι και όλες αντιλαμβάνονται ότι η οριστική διχοτόμηση του νησιού βρίσκεται προ των πυλών. Το ρολόι της Ιστορίας έχει σημάνει 12 για την Κύπρο και την υπόθεση του Κυπριακού. Η Τουρκία αντί να βρίσκεται στο σκαμνί, μετά το Κρανς Μοντανά παρουσιάζεται απενοχοποιημένη και συνεχίζει να εμβαθύνει διαρκώς την κατοχή την ώρα που οι Τουρκοκύπριοι χάνονται μέσα στον εποικισμό. Τα τετελεσμένα επί του εδάφους καθίστανται δραματικά, σχεδόν μη αναστρέψιμα. Είτε λοιπόν θα γίνει μια νέα αποφασιστική προσπάθεια για λύση αρχών στο Κυπριακό, που να απελευθερώνει και να επανενώνει την Κύπρο, είτε θα κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά Κυπρίων τη μόνιμη ανασφάλεια και τη στρατιωτικοποίηση μιας εσαεί μοιρασμένης πατρίδας, που πιθανόν το βόρειο τμήμα της να προσαρτηθεί στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, η οικονομία της Κύπρου δεν έχει ξεπεράσει τις συνέπειες από το κούρεμα καταθέσεων του 2013 ούτε τα δομικά της προβλήματα. Οι παραγωγικοί τομείς περιορίζονται συνεχώς. Ενισχύεται η εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από φούσκες και εξωτερικούς παράγοντες. Η μερική ανάκαμψη που καταγράφεται σήμερα οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες και κατευθύνεται στις τσέπες μιας μικρής μειοψηφίας. Η Κύπρος για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια βιώνει ένα πισωγύρισμα του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των πολιτών και καταγράφει θλιβερές πανευρωπαϊκές πρωτιές στις κοινωνικές ανισότητες. Είτε λοιπόν θα επανασχεδιαστεί, με οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου είτε θα αναμένουμε το επόμενο σοκ που θα τραντάξει την οικονομία και την κοινωνία του νησιού.
Σε αυτά τα δύο μεγάλα διλήμματα απαντά η δική μου πρόταση και η δική μου υποψηφιότητα.
Πρώτο. Συνέπεια, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ώστε να συμφωνήσουμε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας προκειμένου να μη μας μείνει η κατοχή και η διχοτόμηση.
Δεύτερο. Ενα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα υλοποιήσει μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικό ήθος και ευαισθησίες. Για μια έξυπνη και ανθεκτική οικονομία που να βασιστεί στα δικά της πόδια: την αγροτική παραγωγή, τη μεταποιητική βιομηχανία, τη δραστική επένδυση στην Ερευνα και Καινοτομία καθώς και στην υψηλή τεχνολογία. Μια οικονομία που να παράγει ποιοτικές θέσεις εργασίες και να στηρίζει ένα πρωτοποριακό κοινωνικό κράτος με έμφαση στους νέους και τα νέα ζευγάρια. Για προστασία των εργαζομένων, που παράγουν τον πλούτο και κινούν την οικονομία. Για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που χρειάζεται το κράτος, η παιδεία, η υγεία, για τον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, για τα ατομικά δικαιώματα όλων των πολιτών, για την ισοτιμία των φύλων, την αξιοκρατία.
Ετσι θα πετύχουμε να ξημερώσει ο 21ος αιώνα για την Κύπρο.
Ο Σταύρος Μαλάς υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ
Νικόλας Παπαδόπουλος
Η αλλαγή είναι μια κοινωνική και εθνική αναγκαιότητα
Το 2018 θέλουμε και θα επιδιώξουμε να είναι για τη χώρα μας και τον λαό μας η χρονιά της Αλλαγής. Η Κύπρος, χάρη στις πολλές και μεγάλες θυσίες των πολιτών, μπορεί να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο την έριξαν η αποτυχημένη πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια και τα λάθη του Νίκου Αναστασιάδη.
Αν αρκεστούμε στη διαχείριση της σημερινής κατάστασης, το 2018 θα είναι χρονιά στασιμότητας. Ομως, η κοινωνία, η οικονομία, οι πολίτες, δικαιούμαστε και αξίζουμε πολύ περισσότερα. Δικαιούμαστε και αξίζουμε ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, επένδυση στην καινοτομία, καλύτερες υπηρεσίες υγείας, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, αξιόπιστη ηγεσία, σεβασμό, αξιοπρέπεια. Το 2018 πρέπει να είναι χρονιά αλλαγής.
Δεν ερχόμαστε για να διαχειριστούμε το παλιό. Ερχόμαστε για να φέρουμε το καινούργιο. Για να αλλάξουμε νοοτροπία στην άσκηση της εξουσίας. Για να λειτουργούμε με αξιοπιστία σε σχέση με τους πολίτες και με σεβασμό απέναντι στους θεσμούς, τις ανεξάρτητες Αρχές, τη Δικαιοσύνη. Για να εφαρμόσουμε τη Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού. Προκαλώντας πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία, προκειμένου να αναγκαστεί να υποχωρήσει από τις αδιάλλακτες θέσεις της. Αποσύροντας τις παραχωρήσεις των τελευταίων ετών που εξέθρεψαν την τουρκική προκλητικότητα. Εφαρμόζοντας διαφορετική τακτική στις διαπραγματεύσεις. Διεκδικώντας δημοκρατική, λειτουργική, βιώσιμη, σωστή λύση. Θωρακίζοντας τη θέση και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας στην οικονομία, προκειμένου να πετύχουμε την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και την πραγματική ανάπτυξη. Επιδιώκουμε τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις πολιτικές των αλόγιστων δαπανών της κυβέρνησης Χριστόφια που οδήγησαν στη χρεοκοπία, όπως μας προτείνει ο κ. Μαλάς. Περισσότερο όμως επιδιώκουμε τη βελτίωση των οικονομικών των πολιτών. Βασική και καθοριστική μας προτεραιότητα, η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης. Με αυτόν τον στόχο, προτείνουμε: n Αποκατάσταση, με συγκεκριμένα μέτρα, των αδικιών των προηγούμενων χρόνων. n Ανακούφιση των συμπατριωτών μας που σήκωσαν τα δυσβάσταχτα βάρη της κρίσης και όσων βίωσαν το άδικο και αχρείαστο «κούρεμα» του 2013, δηλαδή τους Κύπριους «κουρεμένους» καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων, τα Ταμεία Προνοίας. n Μείωση των φορολογικών βαρών στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. n Λύση στο τεράστιο πρόβλημα του υψηλού δανεισμού και ιδιαίτερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. n Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με συνδυασμό πολιτικής κινήτρων και προσέλκυσης επενδύσεων.
Απαλλάσσοντας τη μεσαία τάξη από όλα αυτά τα δυσβάσταχτα βάρη, θα της δώσουμε και πάλι τη δυνατότητα να επενδύσει, να δημιουργήσει, να προσφέρει θέσεις εργασίας, να αναπτυχθεί. Και μαζί της να αναπτυχθεί και η πραγματική οικονομία. Παράλληλα, θέλουμε να αλλάξουμε την αντίληψη για τον στόχο και το περιεχόμενο της κοινωνικής πολιτικής.
Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων και οι άλλοι συμπολίτες μας που χρειάζονται τη βοήθεια της πολιτείας. Ηλικιωμένοι, παιδιά, ΑΜΕΑ, κάτοικοι ορεινών περιοχών, πρόσφυγες. Γι’ αυτό και προτείνουμε: n Διπλασιασμό, σταδιακά, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, των χαμηλότερων συντάξεων. n Δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος πρόνοιας με όρους δίκαιης κοινωνικής κατανομής. n Δεν μας ενδιαφέρει ένα κράτος πρόνοιας που περιορίζεται σε πολιτική επιδομάτων. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με τρόπο που επιτρέπει και παρακινεί ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να αναπτύξουν πρωτοβουλίες ικανές να οδηγήσουν στην αποκατάσταση της θέσης τους στον κοινωνικό ιστό, ώστε να έχουν μέρισμα στην ευημερία. n Προστατεύουμε τα δικαιώματα των παιδιών. n Διασφαλίζουμε την ισότητα των φύλων και δίνουμε προτεραιότητα στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Απώτερος στόχος μας είναι να γίνει η σχέση κράτους – πολίτη μια ουσιαστική σχέση ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού. Με θεσμούς συμμετοχής που επιτρέπουν στους πολίτες να έχουν λόγο και ρόλο. Με διαφάνεια. Με λογοδοσία όλων όσοι διαχειρίζονται εξουσία. Με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών, για online υπηρεσίες του Δημοσίου, κάθε ημέρα, 24 ώρες το 24ωρο. Για την Κύπρο, το 2018, η Αλλαγή δεν είναι σύνθημα. Είναι κοινωνική και εθνική αναγκαιότητα.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι πρόεδροςτου Δημοκρατικού Κόμματος