Μια εκκωφαντική σιωπή, προάγγελος ενδεχόμενων εξελίξεων, ακολούθησε στα Σκόπια, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντησή του στο Νταβός με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί και υψηλόβαθμα στελέχη απ’ όλες τις πλευρές απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις και να διατυπώσουν κρίσεις κι εκτιμήσεις για το θέμα.
Μοναδική παραφωνία κάποιες δηλώσεις ακραίων στοιχείων που ζητούσαν από τον πρωθυπουργό η σημερινή λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου να μην μετονομαστεί σε λεωφόρος Φιλίας, όπως πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ αλλά σε… λεωφόρο Γενοκτονίας.
Τα πάντα θα κριθούν όπως εκτιμούν στην ΠΓΔΜ τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι τα τέλη του μήνα. Αύριο στα Σκόπια θα διεξαχθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή του προέδρου της χώρας Γκιόρκι Ιβάνοφ, του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και τους προέδρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι από τη μια να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι και από την άλλη να υπάρξει ευρεία εθνική συναίνεση στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό των Σκοπίων.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΙΜΙΤΣ. Στη γειτονική χώρα όμως όλοι εκτιμούν πως τα πάντα θα κριθούν ουσιαστικά το διήμερο των επισκέψεων του Μάθιου Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα. Την ερχόμενη Τρίτη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα βρεθεί στην Αθήνα για επαφές και συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, ενώ την επόμενη μέρα θα ταξιδέψει στα Σκόπια για επαφές με όλους τους πολιτικούς παράγοντες. Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ εκτιμά πως αυτές οι επαφές θα δείξουν στην πραγματικότητα πόσο μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και σε ποιο βαθμό είναι αποφασισμένες για παραχωρήσεις οι δύο πλευρές. Το μεγάλο αγκάθι είναι το θέμα των αλλαγών στο Σύνταγμα που θέτει η ελληνική πλευρά, αφού η κυβέρνηση Ζάεφ δεν φαίνεται να έχει στη Βουλή την αναγκαία πλειοψηφία για να τις περάσει. Στο σημείο αυτό εκτιμούν πως ο Μάθιου Νίμιτς με την παρουσία του και το κύρος του θα μπορέσει από τη μια να λειάνει τις όποιες αντιδράσεις στη σκοπιανή πλευρά και από την άλλη να εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ συναίνεσης από την ελληνική στο ίδιο θέμα.