«Η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία (…). Για μας το ζήτημα κλείνει εδώ. Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η κυβέρνηση, ούτε να εμπλακούμε στις μεθοδεύσεις της». Με αυτόν τον απόλυτο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής έκοβε κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την κυβέρνηση για το Σκοπιανό και έβαζε τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο συναίνεσης, προεξοφλώντας ταυτόχρονα πως δεν θα υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Πώς όμως ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε ξαφνικά τ’ όπλο του και αποφάσισε να τηρήσει αυτή τη σκληρή γραμμή –για να βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο όχι μόνον της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, για δεξιόστροφη αλλαγή κατεύθυνσης;

Από την Πειραιώς απαντούν ότι δεν πρόκειται για απότομη μεταστροφή και για αλλαγή στρατηγικής. Από την αρχή –επισημαίνουν –η ΝΔ υποστήριζε σθεναρά ότι προϋπόθεση επίλυσης του εθνικού θέματος είναι η οριστική εξάλειψη κάθε είδους αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων. Οπως αποδεικνύεται όμως, αυτή η βασική προϋπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας προκειμένου να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές της θέσεις δεν υπάρχει. «Συζήτηση όμως για το Σύνταγμα στο τετ α τετ Τσίπρα – Ζάεφ δεν έγινε. Συνεπώς, χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Δεν επιδιώκουμε απλώς να βελτιώσουμε το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών…». Γι’ αυτό η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε, επί της ουσίας, συζήτηση με την κυβέρνηση εκφράστηκε με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, αναφέρουν οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές.

Οσο για τις επικρίσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποκύψει στους «σκληρούς» του κόμματος και ασπάζεται «ακροδεξιές θέσεις» υποστηρίζοντας τα συλλαλητήρια, ο ίδιος επισημαίνει σε συνομιλητές του πως η ΝΔ παραμένει «αταλάντευτα σε κεντροδεξιά κατεύθυνση». Με αυτή την πυξίδα θα συνεχίσει να κινείται και αυτό θα διαφανεί μέσα από σειρά κινήσεων που σχεδιάζονται από την Πειραιώς και προσβλέπουν και στη διεύρυνση του κόμματος. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι προ δύο εβδομάδων ο πρόεδρος της ΝΔ, χρησιμοποιώντας μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε υποστηρίξει πως εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συλλαλητήρια.

ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Ενας δεύτερος λόγος, πάντως, που έχει οδηγήσει τη ΝΔ και τον πρόεδρό της να… κατεβάσουν ρολά, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συνεννόησης για το Σκοπιανό είναι –όπως τονίζεται από την κομματική έδρα –και το γεγονός πως η κυβέρνηση επέλεξε να διαπραγματευτεί εν κρυπτώ και δεν ενημέρωσε εγκαίρως, ως όφειλε, τους πολιτικούς αρχηγούς. Η φράση που χρησιμοποιούν εμφατικά από την αξιωματική αντιπολίτευση («είναι πολύ αργά για ενημέρωση») αναδεικνύει και τις διαθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να κινηθεί αυστηρά μέσα στα όρια του θεσμικού του ρόλου στη σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και να μην μπει καθόλου σε ουσιαστική συζήτηση.

Μολονότι η ΝΔ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα κινηθεί αν η κυβέρνηση φέρει το Σκοπιανό στη Βουλή, το σίγουρο είναι –όπως υποστηρίζεται –ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια συμφωνία που δεν θα δίνει λύση στο εθνικό θέμα και δεν θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών.