Αν η Κεντροαριστερά ήταν γαλακτοκομικό προϊόν, θα μιλούσαμε για ομογενοποίηση. Στην πολιτική όμως τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Με το ζήτημα του Σκοπιανού σε πλήρη εξέλιξη, το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να αρπάξει την ευκαιρία που του δίνεται για να παρουσιάσει στο κοινό τη νέα Κεντροαριστερά. Στόχος δεν είναι μόνο η χιλιοειπωμένη «εναλλακτική, προοδευτική πρόταση», αλλά η νέα νοοτροπία –χωρίς φόβο για ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις και φιλοδοξώντας να έχει απήχηση σε όλο το φάσμα του Κέντρου, τόσο στη λαϊκή βάση όσο και στους εκσυγχρονιστές αστούς. Με αυτόν τον γνώμονα κινείται πλέον η Φώφη Γεννηματά, η οποία εξετάζει μια σειρά από κινήσεις που θα οδηγήσουν σε σύγκλιση όλων των κεντροαριστερών σχηματισμών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκινήσει να βρίσκει ένα νέο πολιτικό στίγμα. Η αποστολή δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς οι συνεννοήσεις, ειδικά σε ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα, όπως το ποσοστό εκλεγμένων και ορισμένων συνέδρων και η πρόταση για κλήρωση του Σταύρου Θεοδωράκη, δημιούργησαν προσκόμματα –με τον καθένα να επιμένει στις απόψεις του. Οι αντίρροπες θέσεις πολλές φορές καταγράφονταν παρασκηνιακά και με παρέμβαση της ηγεσίας συχνά ξεπερνιούνταν. Αν ένα πρόβλημα αναζητεί ακόμη λύση, αυτό είναι η διαχείριση των διαφωνιών –με τη Φώφη Γεννηματά να έχει αποφασίσει πως τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο, ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις θέσεις του ελεύθερα. Πρόκειται για ζήτημα που εξετάστηκε διεξοδικά και στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του νέου φορέα, που για λόγους των απαραίτητων ισορροπιών έγινε στην έδρα του Ποταμιού.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Στην ομάδα του καταστατικού, υπό τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, εξετάζονται ήδη οι πρώτες προτάσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για τέσσερις κοινοβουλευτικές θητείες για τους εν ενεργεία βουλευτές και λιγότερες για τους επόμενους. Συζήτηση γίνεται και για την Κεντρική Επιτροπή και τα περιφερειακά όργανα, τα οποία θα έχουν τρεις θητείες, θα απαρτίζονται από γυναίκες σε ποσοστό 30%, ενώ προβλέπεται επιπλέον ποσόστωση και για τους νέους. Στην ομάδα επικοινωνίας, υπό τον Σταύρο Θεοδωράκη, εξετάζονται ήδη η ταυτότητα του κόμματος, το σύμβολο και το σύνθημα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το πόρισμα των υπευθύνων Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας, με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Παναγιώτη Σιατερλή να προετοιμάζουν μια πλατφόρμα διαβούλευσης, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα για παρέμβαση της εκλογικής βάσης στη δημιουργία των κειμένων, ενώ θα ξεκινήσει και η επιμόρφωση των μελών σε τεχνολογικά θέματα, έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις νέες γενιές.