Με τη σταδιακή είσοδο δήμων και περιφερειών συνεχίζεται ο δεύτερος κύκλος της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων που προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αλλωστε, η κινητικότητα μαζί με την αξιολόγηση των υπαλλήλων, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις θέσεις διευθυντών και γραμματέων είναι τα τέσσερα μεγάλα στοιχήματα που θέλει το υπουργείο να κερδίσει μέχρι το τέλος του 2018.
Στη διευρυμένη συμμετοχή κι άλλων φορέων του Δημοσίου στον δεύτερο και τρίτο κύκλο της κινητικότητας, που αφορά μετατάξεις και αποσπάσεις, στοχεύει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σημειώνεται πως στον πρώτο κύκλο, που λειτούργησε και ως πιλοτική εφαρμογή του εγχειρήματος, συμμετείχαν μόλις εννέα φορείς –επτά υπουργεία, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στον δεύτερο κύκλο της κινητικότητας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα συμμετάσχουν όλα τα παραγωγικά υπουργεία και οπωσδήποτε τα νέα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που έχουν ανάγκη από προσωπικό.
Η μεγάλη πρόκληση, όπως σημειώνουν, είναι να ενταχθούν όσο περισσότεροι φορείς, ανάμεσα σε αυτούς και οι δήμοι και οι περιφέρειες, κάτι που, όπως φαίνεται, θα γίνει μαζικά στον επόμενο, τρίτο κύκλο κινητικότητας. Πάντως, ήδη από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, με εγκύκλιο του υπουργείου ζητήθηκε και από τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού να ορίσουν τους υπαλλήλους οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την καταχώριση των στοιχείων και την ανάρτηση των Ειδικών Περιγραμμάτων Θέσεων στην εφαρμογή του Ψηφιακού Οργανογράμματος, που είναι προαπαιτούμενα για την ένταξη των φορέων στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.
Η διαδικασία
Οι φορείς του Δημοσίου που έχουν κενά θέσεων υποβάλλουν αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, ζητώντας προσωπικό. Από τη στιγμή που η Επιτροπή εγκρίνει τις κενές θέσεις, οι υπάλληλοι μπορούν με τον κωδικό τους να μπουν στο σύστημα και να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για μία ή και περισσότερες θέσεις, για τις οποίες βέβαια πληρούν τα κριτήρια. Στη συνέχεια, η Επιτροπή συγκεντρώνει και στέλνει τα αιτήματα στους φορείς υποδοχής, οι οποίοι και αποφασίζουν για το ποιος θα καλύψει την κενή θέση.
Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, από τη στιγμή που ένας δήμος ή μια περιφέρεια ενταχθεί στο Σύστημα Κινητικότητας, αυτό θα λειτουργήσει ως πιλότος για τη συμμετοχή και των υπόλοιπων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, όπως εξηγούσαν, αναμένεται η συμμετοχή στην κινητικότητα υπαλλήλων σε δήμους και περιφέρειες να είναι πολύ μεγάλη, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στον υπάλληλο να υποβάλει αίτηση ακόμη και για θέση η οποία είναι γεωγραφικά πιο κοντά στον δήμο κατοικίας του.
Λόγο στους δημάρχους
Η e-αξιολόγηση
Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει και η δεύτερη φάση της αξιολόγησης, η οποία για πρώτη φορά θα γίνει ηλεκτρονικά, με το πληροφορικό σύστημα να είναι σχεδόν έτοιμο. Η πρόκριση του ηλεκτρονικού τρόπου ήταν πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές του υπουργείου, «τόνοι χαρτιών πάνε κι έρχονται. Είναι σαν να καίμε δύο δάση, κι αυτό είναι ντροπή για μια χώρα εν έτει 2018».
Στόχος της e-αξιολόγησης είναι η συλλογή αξιόπιστων στοιχείων για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, καθώς, όπως παραδέχθηκε η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, πρόκειται για δαιδαλώδες τοπίο. «Δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βήματα όπως θα θέλαμε. Για την πρώτη αξιολόγηση για το 2016 η θέση μας ήταν ότι ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά, χωρίς να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή, όπως θα θέλαμε. Δεν θριαμβολογήσαμε».
Οι θέσεις των στελεχών
Στον δρόμο για την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου ξεκίνησαν με κάποιους μήνες καθυστέρηση οι προκηρύξεις για τις θέσεις των στελεχών του.
Σχεδόν όλες οι προκηρύξεις έχουν εκδοθεί για τις θέσεις των γενικών διευθυντών στα υπουργεία. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους φτάνει τις 89 και μένει η εκκρεμότητα για περίπου πέντε, οι οποίες θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ η τοποθέτησή τους, βάσει του χρονοδιαγράμματος, θα γίνει στα τέλη Μαρτίου σε όλα τα υπουργεία. Κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν πως πρόκειται για τις πρώτες κρίσεις από το 2010 και πως για τις 20 πρώτες προκηρύξεις των γενικών διευθυντών κατατέθηκαν συνολικά 280 αιτήσεις.
Μεγάλο όμως είναι, όπως αναφέρουν, και το ενδιαφέρον για τις θέσεις των διοικητικών και τομεακών γραμματέων, οι προκηρύξεις των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί 69 θέσεις. Η τοποθέτησή τους θα γίνει τον Ιούνιο και μόνο για γραμματείς που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση προβλέπεται –έπειτα από αίτημα των θεσμών –δίμηνη ή τρίμηνη «συγκατοίκηση» πρώην και νυν γραμματέων.
Ψηφιακά τα έγγραφα
Μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018 δεν θα φεύγει ούτε ένα έγγραφο από υπουργείο σε υπουργείο: με αυτό το σκεπτικό θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής η πλήρης ψηφιακή διακίνηση εγγράφων σε όλο το Δημόσιο.
Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την ψηφιοποίηση του Δημοσίου θα υπάρξει φοβερή εξοικονόμηση πόρων. Αλλωστε, παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ έδειξε πως η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 250 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο πλαίσιο, μάλιστα, της ψηφιοποίησης του Δημοσίου αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα να υλοποιείται και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος του Υπαλλήλου. Πρόκειται, σύμφωνα με το υπουργείο, για τον φάκελο του δημοσίου υπαλλήλου –από την πρόσληψή του μέχρι τη συνταξιοδότησή του. «Μιλάμε για όλο τον επαγγελματικό βίο ενός υπαλλήλου». Οπως προβλέπεται από τον σχεδιασμό, ο ηλεκτρονικός φάκελος θα συνδέεται με το σύστημα απογραφής αλλά και την ηλεκτρονική αξιολόγηση.