Οσο η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό κορυφώνεται τόσο γίνεται φανερό στα κεντροαριστερά στελέχη πως η στάση του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα ανοίγει παράθυρο στον πολιτικό χάρτη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η δεξιά στροφή Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τη «μυστική διπλωματία» Τσίπρα – Κοτζιά επιτρέπουν στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς να επαναδιεκδικήσει τον χώρο του Κέντρου, κρατώντας στάση «ευθύνης και αναμονής», όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η επιμονή της Φώφης Γεννηματά για ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και η απόφασή της το Κίνημα Αλλαγής να μην τοποθετηθεί επισήμως, μέχρι η πρόταση της κυβέρνησης να έρθει στη Βουλή, δείχνει την πρόθεση της να πάει βήμα βήμα τη διαδικασία, θέτοντας καταρχήν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. «Δεν γίνεται να τοποθετούμαστε εμείς για μια ενδεχόμενη ψηφοφορία πάνω σε ένα όνομα που ακόμα δεν γνωρίζουμε, τη στιγμή που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι παραμένουν διχασμένοι για τη χρήση του όρου Μακεδονία» τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, σε μια προσπάθεια να θέσουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Παράλληλα, ωστόσο, η Γεννηματά τονίζει επανειλημμένα την προσήλωσή της στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, με τις κατάλληλες, αυστηρές εγγυήσεις, χωρίς να αλλάξει τη στάση της λόγω του όγκου του συλλαλητηρίου και χωρίς να απορρίψει τις όποιες ενστάσεις στελεχών και ψηφοφόρων της ως ανεδαφικές ή ακροδεξιές.
Η εκπροσώπηση του πολιτικού Κέντρου δεν μένει μόνο στην Κεντροαριστερά. Το φιλελεύθερο κοινό του Ποταμιού έχει τη δική του φωνή μέσω της επιμονής του Σταύρου Θεοδωράκη στη θέση του για ψήφιση μιας εθνικά επωφελούς λύσης. «Δεν μπήκα στην πολιτική για να καθορίζω τη στάση μου από τις αντιδράσεις του οποιουδήποτε κύριου Καμμένου. Αρα η δική μας απόφαση, η απόφαση των βουλευτών του Ποταμιού, είναι ότι θα στοιχηθούμε σε μια ψηφοφορία με βάση τη δική μας εθνική θέση»,ανέφερε χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού («Real fm»).