Μετά το «όχι σε όλα» για το Σκοπιανό, με το οποίο έβαλε τέλος σε κάθε ενδεχόμενο εθνικής συναίνεσης –κίνηση που ερμηνεύτηκε και ως στροφή προς τα δεξιά -, η ΝΔ θα επιμείνει στην ίδια σκληρή γραμμή, με αδιάκοπα πυρά προς την κυβέρνηση. Η επέτειος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα «τρία χρόνια από τότε που ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τους Ελληνες», όπως καυστικά σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσαν ακόμη μία ευκαιρία για κλιμάκωση του πολέμου.

Στην Πειραιώς δεν υπάρχει –τουλάχιστον για την ώρα –καμία διάθεση για συνεννόηση και συζήτηση με την κυβέρνηση, όχι μόνο για το εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και για τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας.

Αυτό είναι πρόδηλο και στη δήλωση που έκανε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ημέρα που οι δύο εταίροι ανέλαβαν τη διακυβέρνηση. Η επίθεση δεν περιορίζεται στα πεπραγμένα του κυβερνητικού συνασπισμού. Είναι σε προσωπικό επίπεδο και έχει στόχο τον Πρωθυπουργό. Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της διακυβέρνησης, καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα σωρεία αποτυχιών με θύματα τους πολίτες: η κυβέρνηση Τσίπρα «έφερε περισσότερη φτώχεια, διάλυση της μεσαίας τάξης, βαριά φορολογία. Εκοψε μισθούς και συντάξεις. Δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και τελικά κατέληξε να γίνει ο ίδιος το χειρότερο κατεστημένο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έμμεση αναφορά και στο Σκοπιανό επιχειρώντας να δείξει πως η ΝΔ ταυτίζεται με το κοινό αίσθημα των Ελλήνων. Πρόκειται για μια τακτική που ακολουθεί η συντηρητική παράταξη τις τελευταίες ημέρες υποστηρίζοντας όλο και πιο ανοιχτά τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και προσδοκώντας ροή πολιτών που είχαν ψηφίσει ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή ή άλλα μικρά κόμματα της Δεξιάς προς το νεοδημοκρατικό άρμα. Αυτό υποστήριξε άλλωστε και στην Πολιτική Επιτροπή ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας πως «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που εκφράστηκε στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελείται από ακραίους». Ετσι, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τα πυρά του στον Πρωθυπουργό τονίζοντας πως οι Ελληνες «δεν τον εμπιστεύονται ούτε για τα οικονομικά προβλήματα ούτε για τα μεγάλα εθνικά θέματα».

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς επιμένουν πως η ΝΔ παραμένει αταλάντευτη στην άποψη ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε εν κρυπτώ, χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Και συνακόλουθα, συμπληρώνουν, τώρα «είναι πολύ αργά για ενημέρωση». Αποτιμώντας τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, από την Πειραιώς διατυπώνουν τη δυσαρέσκειά τους επειδή δεν έγινε καμία αναφορά σε αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, ενώ επιφυλάσσονται για νέα αξιολόγηση της κατάστασης «όταν και εάν γνωρίσουμε το σύνολο των συμφωνηθέντων στο στάδιο αυτό».

Πάντως, το… αγκάλιασμα που επιχειρεί η ΝΔ στον χώρο που βρίσκεται στα δεξιά της και η σαφής θέση της υπέρ των συλλαλητηρίων φαίνεται ότι δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους στο κόμμα. Ο τομεάρχης Αμυνας Βασίλης Κικίλιας δηλώνει ότι θα παραστεί στο συλλαλητήριο της Αθήνας, αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη φρόντισε να καταγραφεί δημόσια η διαφοροποίησή της, έστω κι αν επισημαίνει πως καθένας από τους βουλευτές της ΝΔ είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. «Δεν θα πάω, αλλά σέβομαι αυτούς που θα πάνε και δεν θα κουνάω το δάχτυλο» σχολίασε (Σκάι) η πρώην υπουργός.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ. Την περιχαράκωση της δεξαμενής ψηφοφόρων που βρίσκονται δεξιότερα από τη ΝΔ υπηρετεί και η συνάντηση που είχε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ενώσεις αποστράτων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, υποσχόμενος μάλιστα ότι θα τους επιστρέψει 50% από τα αναδρομικά που τους οφείλει η κυβέρνηση. «Στη ΝΔ θέλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί σας για να ακούμε την άποψή σας και να συζητούμε όλα τα ζητήματα που σας αφορούν» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση Μητσοτάκη.