Η αίθουσα στο Νταβός όπου μίλησε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γεμίσει μία ώρα πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος. Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο κοινό στην ιστορία του θεσμού, καθώς ο χώρος των 1.800 θέσεων ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Το συνέκριναν σε προσέλευση με το κοινό στην ομιλία το 1992 του Νέλσον Μαντέλα. Ομως οι συγκρίσεις σταματούν εδώ. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε μόνο ένα μήνυμα. Με απλά λόγια, ανοίξαμε και σας περιμένουμε. «Ελάτε να επενδύσετε στις ΗΠΑ».

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά πέντε φορές είπε στη διάρκεια της 15λεπτης ομιλίας του: «Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να επενδύσετε σε εμάς». Και πρόσθεσε: «Είμαστε υπέρ της απορρύθμισης, μειώσαμε τους φόρους για τις επιχειρήσεις και περιορίζουμε τους γραφειοκράτες. Ελάτε». Ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική, μίλησε για τον εαυτό του, ξεκινώντας με τη φράση: «Από την εκλογή μου και μετά…» αναφερόμενος σε οικονομικά στοιχεία. Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ δεν παρέλειψε να πει πόσο καλός επιχειρηματίας ήταν και πόσο καλά ξέρει να βγάζει λεφτά (παραλείποντας, προφανώς τις έξι πτωχεύσεις του). «Δεν ντρέπομαι να γίνω cheerleader της χώρας μου», κατέληξε, τονίζοντας πως εμμένει στην ατζέντα «Πρώτα η Αμερική». Α, και φυσικά, για άλλη μια φορά επιτέθηκε στους δημοσιογράφους, γεγονός που προκάλεσε κάποια γιουχαΐσματα από το κοινό.

Τις τελευταίες ημέρες πλήθος ηγετών από όλο τον κόσμο στηλίτευσαν, χωρίς να αναφερθούν σε αυτόν ονομαστικά, τα θέματα της πολιτικής ατζέντας του Τραμπ, τονίζοντας τους κινδύνους του εθνικισμού, του απομονωτισμού και του προστατευτισμού. Εκείνος όμως δεν έκρυψε σε κανένα σημείο της παραμονής του στο Νταβός τον σκοπό του ταξιδιού του, δηλαδή να πείσει μεγάλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στις ΗΠΑ. Αλλωστε την Πέμπτη το βράδυ, μετά τις συναντήσεις του με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και του Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ παρέθεσε δείπνο στους επικεφαλής 15 εταιρειών από τις μεγαλύτερες του κόσμου, μεταξύ των οποίων της Nestle, της SAP, της Siemens, της Deloitte και της Bayer. Το μήνυμά του ήταν, σχολιάζουν αναλυτές, «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», ιδιαίτερα μετά τη μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις που πέτυχε να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Πάνω από πιάτα με μοσχάρι και πουρέ αρακά ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε σε καθέναν από τους συνδαιτυμόνες του μια ευκαιρία να περιγράψει την επιχείρησή του και τους προέτρεψε –πιεστικά σχεδόν, όπως περιγράφουν παριστάμενοι –να επενδύσουν στη χώρα του.

Στις συνεντεύξεις που έδωσε στο Νταβός, ο Τραμπ επέμεινε πως οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου όπως η ΝΑFTA (συμφωνία των χωρών της Βόρειας Αμερικής) είναι «φρικιαστικές» και γι’ αυτό θέλει η χώρα του να επαναδιαπραγματευθεί τόσο αυτήν όσο και τη συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού. Σε άλλα θέματα φάνηκε πιο διαλλακτικός. Μετά τη συνάντησή του με τη βρετανή πρωθυπουργό την Πέμπτη και τη συζήτηση μαζί της για την πραγματοποίηση της επίσκεψής του στο Λονδίνο που είχε αναβληθεί, χθες μάθαμε ότι η επίσκεψη θα γίνει αργότερα μέσα στο χρόνο και δεν θα είναι επίσημη, γεγονός που δείχνει πως ακόμα υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις των δύο παραδοσιακών συμμάχων. Το χάσμα που είχε προκληθεί από τη δημόσια αντιπαράθεσή τους με σχόλια στο twitter, πρώτα της Μέι που επιτιμούσε τον Τραμπ ο οποίος είχε αναδείξει αντιισλαμικά βίντεο του βρετανικού ακροδεξιού και ρατσιστικού κόμματος Britain First και κατόπιν του Τραμπ που της έλεγε να κοιτάζει τη δουλειά της, φαίνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να το γεφυρώσει χθες. Σε συνέντευξή του είπε ότι θα ζητήσει συγγνώμη «αν πράγματι το κόμμα αυτό είναι τόσο ρατσιστικό και φρικτό όσο λένε».