Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ενας στους τέσσερις ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορεί να σηκώσει άλλο τα βάρη του ΕΝΦΙΑ, ενώ ένας στους δέκα φτάνει στο σημείο να δηλώσει ότι στην περίπτωση που δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει στις φορολογικές του υποχρεώσεις, θα αφήσει το Δημόσιο να του κατάσχει τα ακίνητα. Η απόγνωση σε όλο της το μεγαλείο από έναν φόρο, ο οποίος όχι μόνο δεν καταργήθηκε –όπως έταζε η κυβέρνηση προεκλογικά –αλλά με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών θα συνεχίσει να αποδίδει βρέξει, χιονίσει βεβαιωμένα έσοδα 3,2 δισ. ευρώ ή 2,650 δισ. ευρώ στο ταμείο. Ακόμα και εάν χρειαστεί να αυξηθούν οι συντελεστές μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον ερχόμενο Μάρτιο. Η κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για διατήρηση του εισπρακτικού στόχου του ΕΝΦΙΑ στα φετινά επίπεδα ό,τι κι αν συμβεί.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως επαναβεβαιώθηκε στη διάρκεια του Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ στο οποίο παρουσιάστηκε έρευνα της Κάπα Research, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Φτάνουν δε στο σημείο, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, να θέτουν αίτημα εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο προς εξόφληση των φόρων. Ο Στράτος Παραδιάς ζήτησε να αναγνωριστεί ως μονομερές δικαίωμα των φορολογουμένων η δυνατότητα εκχώρησης αστικού ακινήτου πλήρους κυριότητας της επιλογής του φορολογουμένου για εξόφληση χρεών άνω των 10.000 ευρώ, ενώ επανέλαβε το αίτημα για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το Δημόσιο για οφειλές κάτω των 50.000 ευρώ, αντί του ισχύοντος ορίου των 500 ευρώ. Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, πράγματι προβλέπει τη δυνατότητα του Δημοσίου να προχωρά σε πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη άνω των 500 ευρώ, άσχετα εάν μέχρι σήμερα δεν γίνονται πλειστηριασμοί για τόσο μικρά χρέη. Με την έλευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία, υπό την πίεση των δανειστών, οι μετρημένοι σήμερα στα δάχτυλα πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο αναμένεται να αυξηθούν δραστικά τους επόμενους μήνες.

Δεν αντέχουν. Στους εκατό ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις 21 δηλώνουν με βεβαιότητα ότι και του χρόνου θα καταφέρουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ (αύριο η τελευταία δόση για το 2017 και από τον Αύγουστο έρχεται το νέο μηνιαίο μαρτύριο). Ενας στους τέσσερις (25,4%) δηλώνει με βεβαιότητα ότι δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τα νέα εκκαθαριστικά, ενώ περίπου τέσσερις στους δέκα (38,3%) δηλώνουν πως θα δυσκολευτούν.

Στην επόμενη ερώτηση της έρευνας της Κάπα Research, αναφορικά με τις εναλλακτικές που θα αναζητούσαν οι ιδιοκτήτες αν έφταναν στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους των ακινήτων τους, τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Σε ποσοστό 33,4% οι ιδιοκτήτες δηλώνουν πως θα προσπαθούσαν να πουλήσουν τα ακίνητά τους σε τιμές στο ύψος των αντικειμενικών αξιών, ένα ποσοστό της τάξεως του 15,8% εμφανίζεται διατεθειμένο να «σκοτώσει» τα ακίνητα σε χαμηλότερες των αντικειμενικών τιμές, ένας στους έξι δηλώνει πως θα δανειστεί για να πληρώσει τους φόρους και περίπου ένας στους δέκα (8,6%) ότι «θα τα αφήσω να τα κατάσχει το Δημόσιο»…

Στα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας (διενεργήθηκε στο διάστημα 17-23 Ιανουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.744 ατόμων) ξεχωρίζουν:

– Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε από 81,6% το 2006 σε 73,9% το 2018 (-7,7 ποσοστιαίες μονάδες). Πλέον είναι περισσότεροι όσοι θεωρούν ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει κανείς κατοικία (49%) από το να διαθέτει ιδιόκτητη (42,1%), ενώ έξι στους δέκα ιδιοκτήτες κρίνουν ότι είναι ασύμφορο να διαθέτει κανείς ακίνητα για να τα νοικιάζει.

– Οι καθυστερήσεις και η μη πληρωμή ενοικίων παραμένουν τεράστια προβλήματα για τους ιδιοκτήτες κυρίως επαγγελματικών ακινήτων, όπου το ποσοστό ασυνέπειας είναι 48,9% (37,6% στα διαμερίσματα και 20% στις μονοκατοικίες).

– Εντυπωσιακή είναι η αύξηση (σχεδόν τριπλασιασμός) όσων σκοπεύουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο την επόμενη διετία. Το ποσοστό είναι σήμερα 33%, έναντι 12,3% το 2006. Αντίθετη είναι η εξέλιξη του ποσοστού των υποψήφιων αγοραστών: μόλις το 20,3% του πληθυσμού απαντά σήμερα «ναι» και «ίσως» έναντι 53,5% το 2009. Δραματική είναι εξάλλου η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία των τιμών: το 33,3% πιστεύει ότι θα αυξηθούν, έναντι 81% που έκανε την αντίστοιχη εκτίμηση το 2004.

– Ενας στους δύο (50%) πιστεύει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια (έναντι 72,3% το 2007 και 29,9% το 2009), κυρίως για τουριστικά ακίνητα σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου το ποσοστό των εκτιμήσεων για αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος έχει εκτοξευθεί στο 56,1%, από 26% το 2009.

– Το 7,2% των ιδιοκτητών προσπάθησε να εκμισθώσει κάποιο ακίνητο το 2017 μέσω της πλατφόρμας Airbnb και συναφών διαδικτυακών τόπων, ενώ το 20,3% μέσω παραδοσιακών τρόπων.

Στην έναρξη του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ παρουσιάστηκε μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών, προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο επίπεδο των πραγματικών και θέσπιση κινήτρων με φοροαπαλλαγές για τις δαπάνες αναβάθμισης και ανακαίνισης των κτιρίων.