Το Παρίσι φιλοδοξεί να κερδίσει την κούρσα απέναντι στη Φρανκφούρτη για το νέο πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της Ευρώπης στη μετά Brexit εποχή.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η διακυβέρνηση Μακρόν, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, που θεωρεί ως ισχυρά ατού του Παρισιού το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και τις πρόσφατες φιλικές προς το επιχειρείν μεταρρυθμίσεις.
“Βλέπω τη δυνατότητα της Γαλλίας να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια στο πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της Ευρώπης”, δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξη στο Reuters στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού συνεδρίου του Νταβός.
Το Παρίσι μαζί με Φρανκφούρτη, Δουβλίνο και Αμστερνταμ συγκαταλέγονται στις πρωτεύουσες που επιχειρούν να προσελκύσουν μέρος των τραπεζικών εργασιών των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ή εξετάζουν μεταφορά έδρας από το Λονδίνο.
Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες έρευνες, η μετεγκατάσταση επιχειρήσεων από τη Βρετανία, τελικά δεν θα είναι τόσο μαζική όσο ήθελαν οι αρχικές εκτιμήσεις. Και αυτό καθώς η προοπτική ενός μαλακότερου Brexit αποθαρρύνει τις μεγάλες μετακινήσεις και ανακατατάξεις προσωπικού.
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters τον περασμένο Σεπτέμβριο και στην οποία συμμετείχαν 123 επιχειρήσεις, τα αμέσως επόμενα χρόνια περίπου 10.000 θέσεις εργασίας πρόκειται να μεταφερθούν από τη Βρετανία σε χώρες της ΕΕ εφόσον απαγορευθεί στο Λονδίνο η πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Τους τελευταίους ωστόσο μήνες, ορισμένοι τραπεζίτες αφήνουν να εννοηθεί ότι το κύμα μετανάστευσης θα είναι ηπιότερο των αρχικών εκτιμήσεων, εκτιμώντας ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Παρ’ όλα αυτά, οι Γάλλοι δεν το βάζουν κάτω, έπειτα και από την απόφαση της Κομισιόν το περασμένο Νοέμβριο να μεταφέρει την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών από το Λονδίνο στο Παρίσι, κίνηση που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019.
Την περασμένη Δευτέρα, μια ημέρα πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο πρόεδρος Μακρόν φιλοξένησε 140 επικεφαλής τραπεζών και μεγάλων πολυεθνικών στο Παρίσι, σε μία συνάντηση στις Βερσαλλίες με τίτλο «Choisir la France» (Επιλέξτε την Γαλλία). Στόχος του ήταν να πείσει τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες να επενδύσουν ή να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στη Γαλλία.
Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο Λόιντ Μπλάνκφλιν, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, και ο Τζέιμι Ντέιμον, επικεφαλής της J.P. Morgan. Σύμφωνα με όσα είπε στο Νταβός στέλεχος αμερικανικού επενδυτικού οίκου που παρευρέθηκε σε αυτή την “συνάντηση κορυφής” με τους επικεφαλής των πολυεθνικών, η παρουσίαση του Μακρόν, ο οποίος ξέρει καλά τον κόσμο των επιχειρήσεων από την εποχή της θητείας του στη Rothschild, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Προς το παρόν ωστόσο, το επιχειρείν στο οποίο απευθύνεται ο γάλλος πρόεδρος μάλλον τηρεί στάση αναμονής. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι αυστηροί εργατικοί νόμοι της Γαλλίας και οι σχετικά υψηλοί φορολογικοί συντελεστές για επιχειρήσεις παραμένουν ισχυρά εμπόδια για να γίνει πράξη η επιθυμία του.